Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

10 cukor nélküli természetesen ízesített víz házilag

- Advertisement -

Ma már mindenki számára egyértelmű a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel hogyan hat a szervezetünkre, de akkor miért megy mégis ilyen nehezen az a napi minimum 2-3liter víz elfogyasztása?

A megoldás nagyon egyszerű! Ízesíts a vized, tulajdonképpen bármivel. Gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, sőt akár virágok is nagyszerű alapanyagok. Lépj túl a citromos limonádén és nézzük a legjobb, otthon is bármikor elkészíthető ízesített vizeket. Amire szükséged lesz minden esetben, egy kancsó csapvízre vagy még jobb a tisztított víz. Amire egyáltalán nem lesz szükséged a cukor.

1. HŰSÍTŐ – mentás-citromos

Egy marék mentát tépkedj össze apró darabokra és tedd a jégkockatartóba szépen eloszlatva. Önts mindegyikre vizet és nyomkod még meg egy kis tompa kanállal, majd tedd a hűtőbe (ne a fagyasztóba) egy estére. Hagyd, hogy a mentalevélből kiázzon a finom aroma és csak másnap tedd át a fagyasztóba.

Ezzel a megoldással sokkal intenzívebb ízekre számíthatsz. A vízzel teli kancsóba tegyél pár szelet citromkarikát. Természetesen mosd meg jó alaposan a héját! Nyugodtan hagyhatod szintén egész éjszaka ázni, de a citromnak pár óra is elegendő az aromák kioldására.

Amikor felszolgálnád, vagy elfogyasztanád a vizet, elegendő akkor beledobni a mentás jégkockákat. Mindenki tudni akarja majd a titkod, hogyan tudtál ennyire mentolos eredményt elérni.

2. NYUGTATÓ – levendulás, citromos

Levendulát már szinte mindenki gyűjt, mert szeretjük az illatát, de ha még lusta voltál illatpárnákat varrni, akkor egy-két evőkanállal tegyél a kancsó vízbe. Adj hozzá szintén citromot, de csak keveset, hogy ne nyomja el a levendula ízét.

Kortyolgasd el este, vagy akár munka közben, mert kiváló nyugtató, stresszoldó hatású és már az illata is csökkenti a feszültséget.

3. KARCSÚSÍTÓ – uborkás, ananászos

Ha fogyókúra, akkor az ananász és az uborka igazán ütős párost alkotnak és nem csak hatásukban, de ízvilágukban is.

Szeletelj pár karika uborkát és friss ananászt, majd dobd a vízbe és hagyd egész éjszakára a hűtőben. Nem lesz probléma a napi 3 liter víz elfogyasztása sem, mert annyira szeretni fogod ezt a finom, frissítő vizet, ami turbó módra kapcsolja az anyagcserédet.

4. BOLDOGÍTÓ – rózsás, málnás

Bizony, bizony, jöjjön egy kicsit extrémebb változat. Két-három marék megmostott rózsaszirmot dobj a vízbe és hozzá pár szem málnát, majd mehet a hűtőbe. Nyugodtan „nyomorgasd” meg kicsit a szirmokat és a málnát is egy kanállal, csak ha vendégeknek kínálod, akkor szűrd le másnap, mert nem lesz túl instabarát és utólag is dobj bele pár szem friss málnát és rózsaszirmot.

Garantáltan, elbódít a finom rózsás-málnás íz és egész nap csak mosolyogni fogsz.

5. MÉREGTELENÍTŐ – grapefruitos, rozmaringos

Egy igazi nagyágyú ez az ízesített víz. Reggel éhgyomorra fogyasztva a grapefruit a magas C-vitamin tartalma mellett, tisztítja a szervezetet, közben a rozmaring fokozza a vérkeringést és hatásosan méregteleníti a májat.

Apróra vágott, egy evőkanál rozmaringlevelet tegyél egy csészébe és forrázd le. Hagyd ázni 5 percet, majd szűrd át a kancsóba és öntsd fel plusz vízzel. Egy frissen kifacsart grapefruit levét tegyél hozzá és kész is.

6. MELENGETŐ – almás, fahéjas

Ha alma és fahéj, akkor a karácsonyi hangulat jut eszébe a legtöbbünknek és ezzel párhuzamosan a meleg, kuckózós hangulat. Jól jön hát ez a finom víz, akár egy hűvösebb nyári napon is, amikor csak olyan szívesen merengünk a magányunkban.

Szeletelj fel egy egész almát, dobd a gerezdeket a vízbe és tegyél hozzá néhány fahéj rudat. Pihentesd pár óráig a hűtőben majd idd meg az egészet.

Az alma segíti az emésztést, magas a vitamin-, foszfor- és almasavtartalma. Emésztési zavarok esetén is ajánlott. A fahéj jótékony tulajdonságairól egy külön cikket érdemes írni, de többek között általános kedélyjavító és alapvetően nagyon erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vírus- és baktériumölő. Csökkenti az éhségérzetet és a puffadást ez által kedvelt fogyókúrás kiegészítő is.

7. OPTIMISTA – epres, bazsalikomos

Ha most ismerkedsz az otthoni készítésű ízesített vizekkel, akkor javasoljuk, hogy kezdd ezzel, mert garantáltan rá fogsz csodálkozni, hogy mennyivel finomabbat készítesz te magad, mint, amiket eddig vásároltál.

Legalább 6-8 szem epret (de mehet bele ízlés szerint több is) vágj félbe és dobáld a vízbe. 3-4db bazsalikomlevelet is tépkedj bele , majd mehet a hűtőbe az egész pár órára.

Csodálkozni fogsz a sok műeper ízű lötty után, mennyire üdítő a friss eper aromája kioldva a vízben.

Az eper manapság már megkapta a superfood jelzőt, mivel rengeteg C-vitamin található benne és erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Fokozza a vérkeringést és segíti a méregtelenítést. A bazsalikom többek között vérnyomáscsökkentő hatású, vizelethajtó és még esetleges gyomorontás esetén is hatásos fűszernövény. Köszönjük meg az cukrászmestereknek, hogy divatba hozták és párba állították nekünk ezt a két szuper alapanyagot.

8. SZERELMES – körtés, vaníliás

Ha elfog az édesség iránti vágy, akkor ez az ital remekül „becsapja” az érzékeid és jólesően fogod kortyolni büntetlenül, mint ahogy egy finom körtés pitét sajnos nem.

2-3db körtét hámozz meg és kisebb kockára vágd össze, majd mehet a vízbe egy-két darab vaníliarúddal.

9. NYÁRI KÜLÖNKIADÁS – görögdinnyés, uborkás

Az a jó ebben az összeállításban, hogy ha kicsit íztelen görögdinnyét sikerült kifogni, akkor is fel tudjuk használni.

Pépesíts össze annyi görögdinnyét egy botmixer segítségével, amennyire szeretnéd, hogy sűrű legyen majd a vized. Adj hozzá, legalább egy 15cm hosszúságú uborkát vékonyra karikázva.

Ennek az italnak is jót tesz, ha egy egész estét áll a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

10. VÉDEKEZŐ – narancsos, gyömbéres

Egy igazi klasszikus citrusos víz, csípős gyömbérrel, hogy egy percig se hanyagoljuk az immunrendszerünket.

A narancsot alaposan mossuk meg és pár karikát vágjunk a vízbe, majd egy egész narancs levét facsarjuk is bele. Egy kb 2cm-es gyömbért reszeljük a vízbe vagy aki nem szereti csak az ízét, az vágja vékonyabb szeletekre, amik utána könnyedén kiszedhetők.

A narancs egy igaz vitaminbomba, ami nem csak az egészségre, de a bőr fiatalságára is jó hatással van. Vírusokkal teli időszakban szinte mindenki többet fogyaszt, de érdemes a megelőzésre is gondolni. A-és B vitamin is található benne és kiváló szomjoltó hatású.

A jellegzetes, markáns ízű gyömbér felturbózza az immunrendszerünket. A benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatása miatt kedvelt megfázás, influenza elleni természetes gyógyszerként is. Csökkenti a puffadást és megszünteti a kisebb emésztőrendszeri gyulladásokat is.

Ebből az italból nyugodtan készíthettek dupla adagot, mert a jótékony hatását napestig sorolhatnánk és közben még az egyik legfinomabb változat az ízesített vizek között.

Ezeket az italokat nyugodtan fogyaszthatod minden nap és kedvedre variálhatod és kísérletezgetsz még az alapanyagokkal. A tiszta, jó minőségű víz önmagában csodákra képes, és ha még friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesíted, akkor értékes vitaminokat is könnyedén viszel be a szervezetedbe cukor és egyéb adalékanyagoktól mentesen. Kísérletezz bátran!

További tippek: igyunkvizet.blog.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version