fbpx
2.6 C
Kecskemét
2023. január 31., kedd

FRISS HÍREK

A malmokról

Tény, hogy a város nagykiterjedésű határában termett, kenyérnekvaló gabonafélék – búza, rozs – őrlését szolgáló malmok múltjáról vajmi kevés feljegyzés született! De a házkörül nevelt-tartott állatseregletet is kellett etetni a malomból kikerülő árpa, kukorica őrleményével, a darával.

Valamennyi régi helyszínrajz, városi térkép őrzi az úgynevezett „szárazmalmok” helyét, melyekben állati erő – lovak – működtették a szerkezetet, és őrölték a magokat. Az 1700-as években volt vagy ötven ilyen a város belterületén. Bizonyára volt néhány szélmalom is, az élet biztonságossá válásával, de azokról csak a száz évvel későbbi feljegyzések adnak hírt.

A XIX. század végén készült kataszteri térképeken három szélmalom szerepel. Egy a mai vásártér szélén, közel a Törteli úthoz, a másik a „Zsíros-högy” kecskeméti szélén, harmadik a „Fölsőjárás” lajosmizsei határán volt.

Mára egyiknek sincs semmi nyoma. A „fölsöjárási” még jó állapotban meg volt a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben. Tervezték is, hogy a város fennállásának hatszázadik évfordulójára lebontják, és a Csónakázó-tó mellett 1969-ben felépítik. Mint tudjuk, ebből nem lett semmi… Az épületből mára semmi nem maradt. A szomszédság széthordta az utolsó szögig…

“Nemcsik-malom”

Megmaradt néhány malomépület a következő évekből. Kettő saját gőzerővel működött, kettő berendezéseit a kőrösi „villanytelep”-ből származó villanyerő működtette. Az előzőek egyike, a népszerű „Nemcsik-malom” az Alpári-utcában áll. Megszűnése után raktár-áruházként funkcionál.

A másik falmaradványa – a „Czirják-malom” – a Rákóczi utca csúfságaként emlékeztet a régmúltra. Mindkettő működött még a „népidemokrácia” kezdetén, az ’50-es években.

Volt még egy, a XX. század elején működő gőzmalom a városközpontban, a Széchenyi-téren, melyhez gőzfürdő is kapcsolódott. Miután a ’20-as években megvette az egészet a református egyház diákotthon céljára, a malom megszűnt.

Szolnoki úti “villanymalom” épülete

A két „villanymalom” ’20-as években készült, melyek a háború után, rövidesen megszűntek működni. Az egyik épülete az Örkényi utcában, a másik a Szolnoki úton, ma is jó állapotban, üzletként hasznosul. A szájhagyomány „motormalom”, „villanymalom” néven őrzi eredeti funkciójukat.

Tóth Barna

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...