Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Hír- és véleményfigyelő – avagy ami a „közszolgálatból” kimaradt

- Advertisement -

„Szabad Hongkong út, Dalai Láma út – átnevezik a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszát övező utakat” – tudósított június 1-jén a telex.hu.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere kezdeményezte több közterület átnevezését a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának tervezett helyszínén. Szerdán Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen jelentette be és avatta fel a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hong-kong út és a Hszie Si-kuang püspök út utcatábláit.

Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán ismertette az akció célját, és egy Fudan-ellenes petíciót is útjára indított. „A tervezett kínai egyetem környezetében szép új neveket adtunk a közterületeknek. Mert el akarjuk mondani, mi a véleményünk arról, hogy 450 milliárd forintnyi közpénzből a Fidesz-kormány egyetemet akar építeni Budapesten a Kínai Népköztársaságnak. Június 4-től ti is elmondhatjátok erről a véleményeteket a négy NEM-es konzultáción Budapest 20 pontján személyesen és az aHang online felületén is.” – írta a IX. kerület polgármestere.

„Több mint hét hónap után szombaton újra tömegtüntetés kezdődött Budapesten, amely a járvány utáni első, nagyszabásúnak ígérkező demonstrációnak számít. A tüntetést Jámbor András, a Mérce híroldal egykori főszerkesztője, a Szikra Mozgalom színeiben induló ferencvárosi előválasztási jelölt hirdette meg.” – írja a Magyar Hang.

A tiltakozó megmozdulást a kormánynak a Diák-várost ellehetetlenítő és a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszát támogató döntései ellenében tartották. A Diákvárosban az eredeti tervek szerint 12 ezer kollégiumi férőhely és 5800 bérlakás valósult volna meg, ehelyett tervezi megépíteni a kormány magyar pénzből, illetve mintegy 500 milliárd forin-tos kínai hitelből a kommunista Kína egyetemét.

Az eseményre rácsatlakozott szinte a teljes ellenzék. A tüntetésen felszólalt Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezettől, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében, maga Jámbor András és Karácsony Gergely főpolgármester.

Az eredményeket Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester, miniszterelnökjelölt a következőképpen foglalta össze Facebook oldalán: „Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan, nem egyik, vagy másik politikus győzelme, hanem a közösség erejének győzelme, a tiétek. Folytatása következik…

Pár következtetés Gulyás miniszter némileg zavaros tartalmú meghátrálása után:

1. Bármennyire szeretné, nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk.

2. „Ha a beruházás feltételei ismertek” – mondja Gulyás miniszter. Hagyjuk ezt az unalomig ismert sunnyogást. Hiszen a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat. Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt. Szóval, hajrá, tegyenek ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék.

Van viszont egy beruházás, aminek minden feltétele ismert, hiszen megállapodtunk róla: ez a Diákváros. Ezt kell megépíteni, nem mást. És pont.

Szóval, akkor indulhat is a népszavazás a Diákvárosról, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten.

A Diákváros és a Fudan ügye nem lehet csak budapesti helyi ügy. Hiszen a kínai kommunista egyetemre a kormány több mint 500 milliárd forint adósságot akar a nyakunkba sózni, ez minden egyes magyarnak a zsebébe vág, hiszen ezt az adósságot a gyerekeinknek, sőt az unokáinknak is fizetniük kell. A Diákváros ráadásul elsősorban a vidéki magyar fiataloknak jelent majd megfizethető lakhatást, szóval szombaton a budapesti tüntetés a vidéki fiatalok esélyeiről, boldogulásáról szólt elsősorban. Ezért a népszavazás országos is lehet, szólnia kell a kínai adósságfelvételről és a vidéki fiatalok esélyeiről. Mi a kínai adósság ellen és a vidéki fiatalok lakhatása mellett állunk ki.

4. Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is. Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam: mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.

Ma tehát megkezdem az egyeztetést a miniszterelnök-jelöltekkel a kínai vezetésnek írandó levélről. Ismét hivatalosan kezdeményezem a kormánynál, hogy hozzanak nyilvánosságra minden tárgyalási anyagot, ami eddig a kínai adósság és a kínai kommunista egyetem ügyében keletkezett. És elkezdem az egyeztetéseket a népszavazás kiírásának feltételeiről is.

A közösségünk az első győzelmet elérte a kormány meghátrálásával, Magyarország akkor nyer, ha olyan kormánya lesz, amely nem árusítja ki az ország szuverenitását, amely a 99 százalék érdekét szolgálja, és nem az 1 százaléknyi kiváltságos kevesek magánérdekeit., ahol a hatalom embereinél fontosabb az emberek hatalma. Szóval, folyt. köv…”

Fotók: Facebook/Karácsony Gergely

K.Zs.B.T.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version