Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lesz-e felelős? A Neumann egyetemen nem volt biztosított a nemzeti vagyon védelme

- Advertisement -

Arról írtunk a múlt héten, hogy az Állami Számvevőszék viszgálata szerint nem volt biztosított a nemzeti vagyon védelme a Neumann János Egyetemen a feltárt szabálytalanságok miatt. A 2017-2019-es időszakot vizsgálták, de a 2020-as fenntartóváltás idejéig is megnézték a folyamatokat.

A Finta-éra

A kecskeméti egyetemen a 2017-2019-es időszakban Finta Zita volt a kancellár, aki a polgármesteri hivatal gazdálkodási osztályát vezette előtte nyolc évig. Bár 2019 őszén újra megerősítette őt a kancellári székben Orbán Viktor, pár hónappal később, 2019 végén lemondott, majd nem töltötte be senki a kancellári pozíciót. A vizsgálat szerint a feltárt hiányosságok miatt a kecskeméti egyetemen a kancellári rendszer sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét. Ugyanakkor a kancellár feladatait részletező akkori jogszabály tartalmazta a vagyongazdálkodási feladatot, összességében pedig az egyetem működtetését adta feladatul a kancellároknak.

Rákérdeztünk, lesz-e felelősségre vonás

Cikkünket úgy zártuk, hogy vajon lesz-e felelősségre vonás? Hogy ezt megtudjuk, most a kecskeméti kötődésű Palkovics László miniszter minisztériumának írtunk (Innovációs és Technológiai Minisztérium), hogy az állam mint korábbi fenntartó indít-e bármilyen eljárást a feltárt szabálytalanságok miatt, és főképpen amiatt, hogy az ÁSZ szerint például a Neumann egyetemen nem volt biztosított a nemzeti vagyon védelme. Amint válasz érkezik, megírjuk.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy „A fenntartóváltás fordulónapjára 2020-ban a Neumann János Egyetem a záró beszámolót nem készítette el. Ezáltal a fenntartóváltás időpontjában nem volt biztosított a számviteli nyilvántartásaiban szereplő vagyonelemek szabályszerű kimutatása, és nem volt igazolt azok megléte.” Ekkor azonban nem volt kancellárja az egyetemnek, amely Finta Zita lemondása után azt írta honlapjára, hogy „Átmenetileg betöltetlen a pozíció”.

- Advertisement -
Exit mobile version