Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rengeteg fát vágnak ki a Cegléd–Nagykőrös kerékpárút építése miatt

- Advertisement -

A Dél-Pest Megyei Panoráma több olvasója is megkereste a hírportált azzal, hogy a Cegléd és Nagykőrös közötti kerékpárút építése miatt vágják az útba eső hatalmas fákat.

Egyikőjük azt írta: „mind meg van jelölve piros ‘x’ jelzéssel, tehát kivágásra vár. Egyet pedig meg már ki is vágtak. Ez legalább 100 terebélyes fát jelent. Véleményem szerint a bicikliút kényelmesen elférne mellette… Nem beszélve arról, hogy így majd árnyék nélkül, tűző napon lehet kerekezni arrafelé a nyáron. (…) A bicikliút sávja ki van már karózva rózsaszín jelzésekkel és a vele egy sávba eső fák (ez tulajdonképpen az összes fa!) mind meg vannak jelölve. Mivel a kijelölt nyomvonal elég távol esik az autóúttól, így véleményem szerint egy kis nyomvonaleltolással szinte az összes fa kivágása elkerülhető lenne. (…) ezt a nagy mértékű természetrombolást meg kellene akadályozni!”

A Dél-Pest Megyei Panoráma szerint a vágások megkezdése előtt, május közepén dr. Csáky András ceglédi polgármester egyeztetésre hívta a kerékpárút ter vezőinek és kivitelezőinek képviselőit. Akkor elmondta: az engedélyeket már 8 éve véglegesítették, tehát 2014-ben született meg a nyomvonal, arra pedig a napokban derült fény, milyen sok növényt érint az építés.

Az egyeztetésen arra igyekeztek megoldást találni, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni. A kivágott fák helyett egyébként újakat ültetnek – hangsúlyozta a ceglédi polgármester és hozzátette: bár igyekeznek menteni, ami menthető és ragaszkodnak ahhoz, hogy „a lehető legkevesebb fa kerüljön kivágásra, de jó pár fa az építési engedély kiadása után lett ültetve. Ezekre a fákra az a jellemző, hogy általában engedély nélkül ültetik és nem megfelelő fafajtákat ültetnek.”

Dr. Csáky András elmondta: „Korábban kellett volna erre gondolni, amikor jóváhagyták ezeket a terveket, hogy nem biztos, hogy ezen a nyomvonalon kellett volna hozni. De ha itt a 441-es út mellett akarjuk vezetni, márpedig korábban ez volt a szándék, akkor teljesen mindegy, hogy melyik oldalon megyünk, mindenhol fákat érint a beruházás” – fogalmazott a polgármester, aki a lakosság megértését kérte, hangsúlyozva, hogy ugyan fontosak a fák, de nagyon fontos a kerékpárút is.

Mint ismeretes, a napokban kezdődött el a Cegléd – Nagykőrös (Gaál-kastély) közötti kerékpárút építése, amely költsége hazai forrásból biztosított. Előzőleg a Nagykőrös határától a Gaál-kastélyig már elkészült egy rövid szakasz. Korábban, a Nagykőrös – Kecskemét (Katonatelep) közötti kerékpárút építésénél ugyancsak rengeteg fát vágtak ki a 441-es út mentén. Ezeket igaz, hogy pótolták, de nagyon kevés maradt életben belőlük. Arról, hogy Nagykőrös polgármestere, Czira Szabolcs bármilyen lépést tett volna a fakivágások megelőzése érdekében, nincs információnk.

könyvelő

- Advertisement -
Exit mobile version