fbpx
9.9 C
Kecskemét
2024. február 24., szombat

FRISS HÍREK

3 termék, amit egészen másra használunk, mint eredetileg tervezték

- Advertisement -

Néha félresikerült találmányokból valami egészen más születik, amiben végül rendkívül sikeresek lesznek. Nagy világmárkák vagy olyan ipari cégek is, mint a Tesa, alapulhatnak egy-egy másnak indult ötletre. Hozunk három példát, amin el fogsz csodálkozni.

Filmekből ismerős az őrült tudós képe, aki kitalál valami első ránézésre haszontalan újdonságot, amiről később aztán kiderül, hogy rendkívüli találmány. Ironikus, de a való élet is hasonlóképp működik.

Tesa nevű ragasztógyártó világcég első terméke ragtapasznak készült, de a tesztelések során kiderült, hogy túl erősen tart és irritálja a bőrt. Dr. Oscar Troplowitz azonban nem adta fel, tökéletesítette találmányát, ami aztán megalapozta az egész cég világkarrierjét közel 130 évvel ezelőtt. Troplowitz ugyanis addig fejlesztette az anyagot, míg meg nem született az első ipari ragasztó. Ezt utána számtalan különféle termék követte, de a cég alapjait mégis egy félresikerült ragtapasz tette le.

Sebtapasz

Buborékfólia, mint falburkolat

A buborékfóliát 1957-ben találta ki Marc Chavennes és Alfred Fielding, akik azzal kísérleteztek, hogyan tudnának létrehozni egy érdekes falburkolatot az akkoriban felfutni kezdő műanyag felhasználásával. Első próbálkosaik során két zuhanyfüggönyt ragasztottak össze, ami az első buborékréteget alkotta. Így született meg a buborékfólia, amit először tapétának próbáltak eladni, aztán üvegház szigeteléshez, ám mindkét próbálkozásuk kudarcba fulladt. Aztán végül 1959-ben az IBM használta először csomagolásra a 1401-es számítógép szállításakor. Népszerűsége csomagolóanyagként azóta is töretlen.

Hasonló cikkünk:  A roma modellprogramból nyert pénzből hagyományőrző disznóvágást rendeztek Tiszaroffon

A lépcsőjáró rugó története

Akinek van gyereke, biztosan ismeri a slinky nevű játékot, amit magyarra lépcsőjáró rugónak fordítottak. Ez a szinte addiktív játék eredetileg nem a gyerekszobákba készült, hanem a viharos tengerre, ahol a feladata a tengeri szállítmányok stabilizálása volt.

Ilyen célokra be is vetették és használták is, ám egy alkalommal a feltaláló, Richard James, leverte az asztalról a találmányát, ami nem egyszerűen leesett, hanem végig sétált a földön. James ekkor gondolt rá először, hogy találmánya játékként is megállja a helyét. Elmondása szerint ő nem feltalálta a lépcsőjáró rugót, hanem az csak úgy besétált az életébe.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...