Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Fenékkérdés

- Advertisement -

Zavar, ha kimegyek egy meccsre egy baráti társasággal, és csak velem nem fognak kezet az ismerősök. Utálom, ha egy óra úszás után csak az öltözőben nyújthatok le, hogy ne bámulják meg a hátsómat hajlongás közben az uszodában. Kiborít, ha elviszem a gyereket az orvoshoz, de csak a partnerem szavait veszik komolyan, engem nem. Bosszant, ha cipőt vennék, de csak „szépeket” találok, használhatót és kényelmeset igen ritkán. Nő vagyok. És nem vagyok egyedül az észrevételeimmel.

Sokan sokfélék vagyunk, s vajmi keveset tudunk egymásról. Ezt a hiányt hivatott ellensúlyozni az a cikksorozat, amit a következő hónapokban fogunk megjelentetni.

Nem Angelina Jolie vagy más celebek tapasztalatait ismerhetjük meg, hanem azokét a nőkét, akik velünk együtt állják ki a sort a pékségben, akiket ugyanúgy ráz a rossz utak miatt a busz, akik akkor igyekeznek nem elázni munkába menet, mikor mi. Miről kérdezem őket?

  • gyereknevelésről / gyermektelenségről
  • válásról
  • párkapcsolatokról
  • abortuszról / menstruációról
  • versengésről
  • karrierről
  • bánatról és örömről
  • öltözködésről / előítéletekről
  • szexuális irányultságról
  • amiről csak beszélni szeretne

Mikor eldöntöttem, hogy ebbe belevágok, utánanéztem, mi is a feminizmus valójában, mert ez a téma megkerülhetetlen, ha női sorsok bemutatása a cél. Manapság a metoo kampány jut leghamarabb eszünkbe, ami komolysága mellett ellenérzést is kiváltott már világszerte, mert előfordult, hogy eltúlzott vagy hazug állítások miatt érte hátrány a férfit.

Mégis miből indult ki a nőemancipáció?

Évszázados elnyomásból. Napjainkban Magyarországon már elképzelhetetlen, hogy a nők ne járhassanak iskolába, hogy a fizetésüket a férjüknek utalja a munkaadó, hogy az egyetlen szerepük a családban a szülés és a gyereknevelés legyen a háztartás mellett. Pedig nagyon sokáig ez volt a „normális”. A nőnek nem lehetett magántulajdona. Ha nem volt férjezett, gyakorlatilag feleslegessé vált a társadalomban, hiszen a „legfontosabb feladatát”, a szülést nem látta el. A nő nem szavazhatott. A nő nem vállalhatott tisztségeket. A nő nem dönthetett a saját sorsáról. Másodrendű volt.

Óhatatlanná vált, hogy egyszer emiatt beteljen a pohár. A 18. század végén az angol író és filozófus  Mary Wallstonecraft fogalmazta meg a feminizmus alapjait egy 300 oldalas kiadványban. Kíváncsi vagyok, mit szólt volna a nyírségi származású nagymamám, ha olvashatta volna. 1937-től, 12 éves korától dolgozott – ahogy ő mondta – az uradalomban. Hiába tudott ugyanannyit kapálni egy idő után, mint a felnőttek, neki az intéző a nap végén mindig csak a nőknek járó csökkentett fizetést adta. Pedig a nők nem maradtak el teljesítményükkel a férfiakétól. Nem felejtem el a szemében a dühöt és a csalódottságot, mikor erről mesélt. Durva igazságtalanság érte.

Sok idő eltelt napjainkig, mióta Ms. Wallstonecraft hangot adott annak a zsarnokságnak, amely megkeserítette a nők életét. Következő cikkünkben rövid áttekintést olvashatnak a feminizmus történetének meghatározó eseményeiről, hogy aztán belevágjunk a minket körülvevő valóság egy kis szegletének megismerésébe egy interjúsorozat keretében.

Ha bárki elmesélné történetét, bátran forduljon szerkesztőségünkhöz ezen az e-mail címen: szerkesztoseg@kecsup.hu. Minden életélmény számít, számunkra nincs „unalmas” történet.

- Advertisement -
Exit mobile version