fbpx
16 C
Kecskemét
2022. május 16., hétfő

FRISS HÍREK

Újabb jel arra, hogy vágtató áremelkedés vár ránk

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 31,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 16,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az októberi 18,5 százalékos emelkedés után – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest is nőttek az árak, derül ki az MTI összefoglalójából.

Mivel a termelők és az árujukat megvásárló feldolgozók, kereskedők aligha fogják lenyelni az őket sújtó nagy áremelkedést, hanem át fogják hárítani minél nagyobb részben, ezért a ma megjelent adatok csak ráerősítenek arra, hogy tovább fognak drágulni a lakosság által vásárolt termékek is.

Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 22,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 53,0 százalékos volt a drágulás éves üteme. A feldolgozóiparban 2,4, az energiaiparban 10,1 százalékponttal gyorsult novemberben a termelői árak emelkedésének éves üteme az előző hónaphoz viszonyítva.

Hasonló cikkünk:  Az Index sztori és annak kecskeméti szálai

A feldolgozóiparon belül is a kőolajfeldolgozás drágult a legjobban, egy év alatt 80,4 százalékkal, a vegyiparban 58,0 százalékos volt az áremelkedés. Az élelmiszeripar termelői árainak emelkedése kétszámjegyű, 10,6 százalékos lett novemberben. A járműiparban 6,1 százalékkal, a számítógépek és elektronikai cikkek gyártásában 3,6 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése tavaly novemberben.

Hasonló cikkünk:  A háború miatt alkotmánymódosításra készül a kormány

Exportban a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,1, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 206,1 százalékos volt a drágulás.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...