Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lehetne egy sétálós, zöld, gondozott sétány a Görögtemplom utca Kecskemét központjában

- Advertisement -

A Görögtemplom utca Kecskemét belvárosának egyik apró, de annál forgalmasabb központi fekvésű utcája. Több kiemelt találkozási pontot is összeköt. Gyalogosan vagy kerékpárral ezen az utcán jutunk el például a Széchenyi tér sarkán lévő Malom Központtól, illetve Aranyhomok Hoteltől a Katonai József Könyvtárig, a Piaristák terén lévő gimnáziumig és rendelőkig, tovább haladva a Centrumig és a Budai utcai oly sokak által kedvelt piacig.

A Görögtemplom utca egyik sarkán áll Kecskemét egyik legszebb szecessziós épülete, a hajdani Iparos Otthon, ma Ifjúsági Otthon és a másik sarkán az 1800-as évek második évtizedében épült görögkeleti templom. Mögötte az utca hosszanti oldalán nyúlik el a könyvtár előtt fekvő térig a belső udvaros üzletsor, végén a könyvesbolttal és az órás közkerttel. Az utca másik felét a barna kapuival az Ifjúsági Otthon és a mögötte húzódó emeletes lakóház határozza meg, aminek a végén befordulhatunk az országban is egyedülálló keramittal borított Arany János utcába.

A Görögtemplom utca és közvetlen környezete a központi fekvésével és az épített örökségével Kecskemét városképét meghatározó egyik legszebb és hangulatosabb meg- és áthaladó utcája.

Lehetne.

Az utca burkolata ehelyett kátyúktól és foltozásoktól hemzseg, ami a napi közlekedőkben a lepusztultság és a gazdátlanság érzetét keltheti. A „gombák”, ami üzletek közül három is üresen áll, szintén az elhagyatottságot mutatják. A Görögtemplom utca évtizedek óta lényegében egy zsúfolt és koszos parkoló.

Lehetne ezzel szemben egy rövidebb, de hangulatos korzó padokkal, kioszkkal, zöld növényzettel, időszakos gasztrorendezvénnyel vagy piaccal. Bármivel javítható lehetne, ami a mostani szürkeséget élettel és színnel váltja fel. Talán ekkor az omladozó templom hátsóját is felújítanák. Az autókat onnan kizárnák ezzel az utcát átadva a gyalogosoknak, a családoknak, a beszélgető szépkorúaknak, a fiataloknak és a szolgáltató szektornak. Az üres gombák helyett normális és a kor igényeinek megfelelő helyek jöhetnének létre itt, serkentve ezzel a már működő boltok forgalmát is.

A Görögtemplom utcából többet lehetne kihozni, mint amit most mutat magából

Ehhez viszont a városvezetésnek és a főépítészi osztálynak kellene nyitottabban, határozottabban, előrelátóbban cselekedni. Kis lépésekkel is haladhatnának. A kátyúk eltüntetése, a szintkülönbségek kiegyenlítése, legalább a gombák közötti parkolóhelyek megszüntetése már komoly lépésnek bizonyulna. Néhány pad és zöldnövényzet kihelyezése sem okozhat gondot, hogy az utca használata és kinézete emberközilebb, szebb és klasszabb legyen a mostaninál, ami inkább egy sikátorra emlékeztet, messze alulmúlva azt, ami méltó lenne Kecskemét belvárosához.

Kapcsolódó cikkünk:

Lehetne egy sétálós, zöld, gondozott sétány a Görögtemplom utca Kecskemét központjában

- Advertisement -
Exit mobile version