Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A magyarok kétharmada szerint minél hamarabb csökkenteni kell az orosz energiafüggőséget

- Advertisement -

Uniós viszonylatban viszont még ez az arány is kevésnek számít: a tagországok közül Magyarországon támogatják a legkevesebben az orosz energiafüggőség mielőbbi csökkentését. 

Az Európai Bizottság áprilisban átfogó közvélemény-kutatást végzett az uniós állampolgárok körében az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott uniós válaszok támogatottságával kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy az állampolgárok 85%-a gondolja úgy, hogy az EU-nak minél előbb csökkentenie kéne energiafüggőségét Oroszországtól.

Leginkább a portugálok sürgetik az orosz gázról és olajról való leszakadást: a megkérdezettek közel 100%-a tartja sürgősnek az energiafüggőség megszüntetését, de Máltán, Finnországban, Hollandiában és Lengyelországban a lakosok szintén nagyon magas arányban (több mint 90%) támogatják a kezdeményezést.

Ezekhez a számokhoz képest a magyar közvélemény jóval kevésbé támogatja az ötletet. Ámbár figyelembe véve a kormánypárt kommunikációját (a miniszterelnök szerint például „az nem segítség, hogyha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva vagy négy nap múlva megáll”), a támogatottsági arány viszonylag magasnak számít.

Az orosz energiafüggőség csökkentésének magyar támogatottságát csak a szlovák és bolgár múlja alul. Az előbbiek 59, az utóbbiak 63 százaléka sürget erre irányuló uniós lépéseket.

Mindezzel együtt a felmérésből világosan látszik, hogy minden uniós tagállamban közel kétharmados támogatottsága van az orosz energiafüggőség csökkentésének.

Érdekes módon az Oroszországgal vagy Ukrajnával szomszédos tagállamokban az uniós átlaghoz képest elmarad a támogatottsági arány: ezekben az országokban az állampolgárok átlagosan 80%-a sürgeti a függőség csökkentését. A határmenti országok közvéleménye meglehetősen eltérő képet mutat. Finnországban és Lengyelországban 90%-nál is magasabb az elkötelezettség mértéke az orosz energiafüggőség mihamarabbi leépítése mellet, míg Litvániában, Magyarországon és Szlovákiában az állampolgárok csupán 71, 67 és 59%-a vélekedik hasonlóan.

via atlatszo.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version