Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Fizetésemelés helyett elbocsátás a tanároknál?

- Advertisement -

Miután Pintér Sándor belügyminiszter – aki immár atipikus belügyi tárcaként a közoktatásért is felelős – bejelentette, hogy nem fogadja el a polgári engedetlenséget, hovatovább jogi nonszensznek tartja, már meg is érkezett egy kormánypárti javaslat, ami törvénybe iktatva lehetetlenítené el a sztrájkjogot.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön tárgyalja a kormánypárti javaslatot, ami a sztrájk ellehetetlenítése mellett elbocsátással fenyegetné a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat.

Holott már így is különösen súlyos a pedagógushiány Magyarországon, pláne az állami közoktatásban.

kormánypárti módosító javaslat a „veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” című törvényjavaslathoz érkezett, és más irományokhoz hasonlóan a törvényalkotási bizottság honlapjáról elérhető.

A veszélyhelyzet megszűnésével foglalkozó törvényt módosító javaslat szóban forgó pontjának érdekessége, hogy miután a köznevelési törvényre hivatkozik, a drákói szigorú sztrájkszabályok akkor is érvényesek, mikor épp nincs veszélyhelyzet, járvány esetére mindazonáltal külön szabályokkal rendelkezik.

A javaslatról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett közzé szerdán Facebook-bejegyzést.

Kommentárjuk szerint

„Egy ma benyújtott módosítási javaslat, amely hosszútávon, törvénybe iktatva lehetetlenítené el a sztrájkjogot. Szerintünk van miért tiltakozni, és reméljük, hogy ezt nagyon nagyon sokan látjuk így. Mellesleg, Pintér kiszólásai után ez aztán még inkább vonzóvá teszi a pedagóguspályát, ugye?”

A javaslat problematikus pontjai a PDSZ bejegyzésében olvashatók szó szerint, lényegük, hogy úgy csűrik-csavarják a közoktatási sztrájk idején nyújtandó kötelező minimális szolgáltatás szintjét, hogy törvényesen még akkor is alig-alig tudnának sztrájkolni a pedagógusok, ha a kormány hajlandóságot mutatna a megegyezésre egy esetleges sztrájk részleteiről (amit a tapasztalatok szerint egyébként nem mutat).

A sztrájkban való részvételtől különösen elveheti a pedagógusok kedvét a passzus, miszerint:

„[a] helyi sztrájkbizottság) a tervezett sztrájkot megelőző ötödik munkanapon legkésőbb 16 óráig tájékoztatja a köznevelési intézmény vezetőjét a sztrájk szándékról, majd legkésőbb a tervezett sztrájk napját megelőző harmadik munkanapon 16 óráig a sztrájkban várhatóan résztvevő közalkalmazottak és egyéb munkavállalók létszámáról és személyéről

Ezt csak tetézi, hogy a javaslat szerint az intézményvezető elrendelheti hogy a sztrájkban résztvevő pedagógus felvegye a munkát hogy teljesüljön a sztrájk alatt is elvárt minimális – a fentieknek megfelelően igen magas – működési szint. Amennyiben pedig nem teszi meg, szintén kirúghatják, jogi szakzsargonnal fogalmazva a „nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézményben foglalkoztatott, a munkavégzési kötelezettségének egyébként eleget nem tevő közalkalmazottal, munkavállalóval szemben a munkáltató a kötelezettségszegéstől számított nyolc napon belül a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 56. §-a szerinti hátrányos jogkövetkezményt alkalmazhatja.”

Noha a kormány a választások előtt azt üzente, hogy a választások után kívánja folytatni a sztrájktárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel, jelenleg úgy tűnik, hogy inkább törvényeket módosít, mielőtt így tenne. Amennyiben viszont a sztrájk feltételei ily mértékben szigorodnak még a korábbiakhoz képest is, kérdéses, hogy törvényes keretek között mekkora hatást tudnak kifejteni sztrájk útján a pedagógusok.

Mindezen fejlemények pedig aligha segítenek az égető tanárhiányon, vagyis hogy miközben a szakma végletesen elöregsziknagyon alacsony a tanárszakos képzésre jelentkezők, és még inkább a befejezők, hovatovább pedagógus-pályán maradók száma.

A munkakörülmények javítása mellett a pedagógusok többek között méltó béreket szeretnének, valamint azt, hogy ezeket a mindenkori minimálbérhez kössék az elértéktelenedésük megakadályozására. Ráadásul a szakszervezetek szerint amennyiben a kormány rendezni kívánná béreiket, ennek semmi akadálya nem kellene hogy legyen. Ugyanakkor noha egyelőre radikális béremelés nincs a láthatáron – mint Pintér kifejtette, nem ígér semmit, de azt be is tartja – az Állami Számvevőszék nem átallott a választások előtt a tanárok pénzügyi kultúrájáról értekezni.

via merce.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version