Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Megszűnhet a kkv-k iparűzési adókedvezménye

- Advertisement -

Az év végén várhatóan kivezeti-e a kormány a kkv-k 50 százalékos iparűzési adókedvezményét – válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére azon a parlamenti sajtótájékoztatón, melyen Kövér László házelnöknek ünnepélyesen átnyújtotta a 2023-as költségvetés tervezetét. A kormány 2020 decemberében, az ún. második gazdaságvédelmi akcióterv részeként vette el az önkormányzatoktól a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét; az intézkedést 2021-ben meghosszabbították, így idén a kkv-k maximum 1 százalék iparűzési adót fognak fizetni. Az önkormányzatok bevételkiesésének kompenzálására a kormány létrehozott egy alapot, ebből azonban az önkormányzatok szelektíven részesültek: miközben elvileg a rosszabb pénzügyi helyzetben lévők kaphattak belőle, a tényleges elosztásnál politikai szempontok is szerepet játszhattak – írja a telex.hu.

Varga felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénytervezet szerkezetében két új alap jelent meg: a rezsivédelmi alap 670 milliárd forintos, a honvédelmi alap 842 milliárd forintos kerettel. Előbbi arra szolgál, hogy „ne az emberek fizessék meg a háború költségeit az új világgazdasági környezetben”, utóbbi pedig arra, hogy már 2023 végére elérje a kormány a NATO felé tett vállalását a honvédelmi kiadások növelésére [bár Varga nem tért ki rá, de valószínűleg a GDP 2 százalékában megállapított honvédelmi kiadásról van szó, ami jelenleg 1,6 százalék]. A két alap feltöltését a kormány a május közepén bejelentett megszorításokból finanszírozza, melyek alapján az „extraprofitot” termelő bankoknak, biztosítóknak, nagy kereskedelmi láncoknak, energiaipari és kereskedőcégeknek, telekommunikációs vállalatoknak, légitársaságoknak és gyógyszerkereskedőknek különadót kell fizetnie 2022-ben és 2023-ban. Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy az extraprofit miatt kiszabott adót nem fogja tudni mindenki áthárítani, hiszen „Magyarországon verseny van”.

Az évek óta visszatérő kritikákat kapó kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) ügyében Varga óvatosan annyit mondott, hogy „egyeztetnek” ezen a héten, a cél az, hogy bezárják a visszaélésekre lehetőséget adó kiskapukat, ami „a költségvetés és a vállalkozások érdeke is”.

Bővebben a telex.hu-n olvashat.

- Advertisement -
Exit mobile version