Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Dzsingisz kán földjén, a Góbi-sivatagban, a sztyeppék világában – úti élmény Mongóliából

- Advertisement -

Mongólia a végtelen sztyeppe, a hófödte csúcsok, a dombos legelők, a vörös, sárga és zöld színben változó hatalmas sivatag országa. Ligeti Lajos a „füvek országaként” írta le a Sárga Istenek, sárga emberek művében. Mongólia a világvége és egyben a szabadságé is, ahol nincs mindig térerő és napokig kocsikázhatsz anélkül, hogy aszfaltozott útra lelnél. Mongólia a csillagok birodalma, ahol millió fény ragyog rád az este.

Különleges élményben volt részünk júniusban, a kecsUP kollégájával ellátogattunk Földünk civilizáció által egyik kevésbé érintett országába, a nomádok és Dzsingisz kán hazájába. Bérelt autóval, mongol vezetővel, több pótkerékkel, étellel, sok vízzel és némi tüzes vízzel vágtunk neki a kalandos hétnek. Azoknak, akik szeretnek kilépni a komfortzónájukból és hagyják magukat elveszni a végtelen tájban, azoknak Mongólia biztosan olyan utazás mintha egy másik világba csöppennénk bele.

Képes úti beszámolónk következik.

Aryabal Buddhist meditációs központ, Gorkhi-Terelj Nemzeti Park, Mongolia

Mongólia óriási területen fekszik, nagyobb, mint Német- Francia- és Spanyolország együtt, népessége azonban mindössze 3 millió fő. A legnagyobb kisebbség a muszlim kazahok. Mongolok nagyszámban élnek még Oroszországban és Kínában. A lakosság közel fele az 1300 méter tengerszint feletti magasságban lévő Ulánbátorban, a fővárosban él. Régi nevei Urga vagy Da Hüré, ami a buddhista lámaista egyházra és a jurtában élő mongolokra utal, jelentése nagykolostor, jurtapalota. A Kína és Oroszország közti kereskedelmi és vasútvonalon fekvő jurtaváros nem is kerülhette el a 20. században a nagyhatalmak benyomulását, ami odavezetett, hogy a szovjet „segítségével”, 1924-ben kikiáltották a népköztársaságot. A Dzsingisz kán által bevezetett ujgur írásmódot is ekkor változtatták meg, ma is cirill írást használnak. A főváros ekkor kapta mai nevét, aminek a jelentése „Vörös Hős”. A sztálini terror a pusztába is elért, az 1930-as években törölték el a város buddhista jellegét, romboltak le számos lámakolostort, gyilkoltak meg szerzeteseket.

A Zaisan emlékmű a kommunista korszak propagandaemléke Ulánbátorban, ahonnan kilátás nyílik a mongol fővárosra.

A tibeti stílusban épült templomokat, amiket ma látunk vagy újjáépítették, vagy múzeumként sikerült megmenteni.

A Bogd Khan Palota, Mongólia, Ulánbátor

Ulánbátor olyan város, amit mi kelet-közép-európaiak többszempontból is ismerünk. Széles sugárutak, tömblakások, szovjetet dicsőítő emlékművek, kátyús utak. A kapitalista arca sem ismeretlen. „Nyugati”, itt főleg japán és koreai cégek terjeszkednek üvegpalotákban. A kettőség néhol nyomasztóan hat, egyszerre keveredik a jurta, a 15-20 emeletes toronyház és a panel. A nyersanyag után is zajlik a harc a sivatagban. A Szovjetunió összeomlását követően mára Kína és az egyik legnagyobb angol-ausztrál bányavállalat tereli be a nomádokat a tárnákba réz, szén, arany, volfrám, molibdén és ón után kutatva.

Mongólia fontos iparága a bányászat. A szállítás utánfutós szállítójárműveken keresztül zajlik a sivatagban.

A fővárosi közlekedés európai szemmel nézve szabályok nélküli. Mindig csak egy kicsit beteszik egymás elé az autójuk orrát (amik többségében Japánból behozott Toyota Prius-ok), dudálnak egyet-kettőt, gázt adnak, majd kicsit előre gurulnak. És ez így megy, amíg ki nem küzdik magukat a dugóból.

Priusokban próbálnak kijutni a közlekedési dugóból, Ulánbátor

Hiába a japán autók és a magaslati levegő, a mongol főváros ennek ellenére a világ egyik legszennyezettebb települése. A rendkívül hidegben, akár a -40 fokot is meghaladó fagyban a szegénynegyedek és a várost körülvevő sátortáborok lakói gyakran feldolgozatlan szénnel, fával és hulladékkal fűtenek.

A jurta és a magasházak megférnek egymás mellett Ulánbátorban

De, ahogy a világon mindenhol, itt is szeretnek étterembe, bárokba és táncos helyekre járni a helyiek. Megtalálható a jazzklub és a fiatalok körében kedvelt nyílttéri színpad is, ez a Beatles Square, ahol esténként szabadon bárki felléphet énekelni. John Lennon társaival sohasem járt a mongolok földjén, a miniszínpad ezért nem is annyira nekik állít emléket, mint inkább a szabadságot szimbolizálja.

A pubokkal és éttermekkel teli The Beatles Square Ulánbátorban

És természetesen nem maradhatott ki a tuvai, a torokéneklés sem. Ez a vokális élmény a mongol pásztorok életmódjával áll összefüggésben, amikor a természet, mint a folyók, a hegyek és a szél  hangjait imitálják. Meg is ihlette a mongol rockereket, így a népszerű The HU bandát is.

Hogy miért Mongólia?

Közel az éghez

Mielőtt nekivágtunk a forró Góbi-sivatagnak, a fővárosiak által nagyon kedvelt északkeletre található Gorkhi Terelj Nemzeti Parkban szippantottunk bele a hűvös mongol levegőbe. A szél által formált látványos magas gránitkő hegyek, a vadvirágos rétek, a sebes folyású patakok, Dzsingisz kán hatalmas lovas szobra, a lovaglás, a rafting, az íjászat és a meditálás vonzzák ide a mongolokat. Többségük buddhista, de élő hagyomány a sámánizmus is.

Buddhista templom, Gorkhi-Terelj Nemzeti Park, Mongólia

Nincs fényszennyezés. Nincs zaj. Csak te vagy, a szél, a csillagok és a minden létező összességét magába foglaló világegyetem.

A csillagokban Mongóliában

Nomádok a Góbi-sivatagban

A városból nézve elképzelhetetlen élmény, amikor a nomádokkal találkozol az elhagyatott vidékeken, akik beinvitálnak a jurtájukba (mongolul: ger) és teával kínálnak. Vigyázz, ne lépj a küszöbre, ez tiszteletlenség a családtagokkal szemben és a teát is mindig fogadd el. A jurta ideális a nomád életmódhoz: könnyen összecsukható, kör alakú, az ajtót leszámítva, amit déli irányban tájolnak, fehér, hogy könnyebben megtalálható legyen. A kietlen és fák nélküli pusztában szabad szemmel is 10-15 km távolságra ellátni. Belül viszont díszes bútorokkal, színes szőnyegekkel, szobrokkal, áldozati csészékkel és vallási kiegészítőkkel rakott. A jurta tetején fent, középen füstlyuk van, ahol a füst szökik ki és a napfény jön be, mert nincsenek ablakok.

Mongol családlátogatáson egy jurtában

És, ha látod, hogy jurtát állítanak, segíts nekik. A szél szinte mindig fúj a sivatagban, ezért jól jön a segítőkéz.

A ger felállítása nem könnyű feladat az állandó szélben

A nomádok nagyon nagy távolságokat tesznek meg a félsivatagban. Állattartással foglalkoznak, motoron hajtják a gyér legelők következtében az állataikat, lépésben haladnak a források felé.

Piac a sivatagban, ahol meg is nyírják a birkát

A Góbi-sivatag szimbóluma a kétpúpú teve, mintegy 230-250 ezer él belőlük Közép-Ázsiában. Főként háziállatként tartják, de vadon is élnek. A mongol valóban lovasnép, 5-7 éves fiúk már szőrén ülik a lovat.

Mindennapi ruházat, amiben könnyen ülik meg a lovat, melegben szellőzik, hidegben magukra terítik. A bőrcsizma is a lovagláshoz illeszkedik.

A végtelen sztyeppén valóban kedved lenne lóra pattanni, ahol a szemed előtt a lovak szabadon vágtatnak.

Itatás a Góbiban, ahol a júniusi nappalok forrók

Nem kell indexelni – úttalan utakon szabadon a szabadban

Mongólia hatalmas ország és alapvetően sík, szó szerint semmi sem akadályozza, hogy átszeljük a félsivatagot. Nagyon kevés aszfaltozott út van, ami külön élménnyé teszi a kalandozást. Akad néhány autóút, melyek szintén nem végig aszfaltozottak. De ezekben nincs mindig nagy köszönet, mert akkora kráterek vannak rajta, hogy inkább letérnek az autósok és a kamionok is róla.

A remekül járható „utakon” nem kell aggódnunk, hogy kátyúba futunk

Állandóan egy nagy, nyitott térben éreztük magunkat. Semmilyen korlátok közé nem voltunk szorítva, a klausztrofóbia érzése kizárva ebben az országban. És indexelni sem kell.

Térerő nincs, az út szabad, a hegyek adnak irányt. Több gallon víz mindig legyen a kocsiban.

Változatos tájakon

Mongólia felér egy földrajzos egyetemi kurzussal. Ulánbátortól délre a hegyek és dombok között egyre nagyobbak a lapos területek, a növényzet egyre kopárabb, fát már nem is látunk. Alig hiszünk a szemünknek, hogy a síkvidék hirtelen leszakad a mélybe, mintha a világ végén járnánk. A Tsagaan Suvarga, több mint 100 méter szélesen szakad le több mint 30 méteres mélységbe a síkságban. A „Fehér sztúpa“ nevet azért adták a sziklaformációnak, mert az erózió formálta fehér szikla nagyon hasonlít a buddhista sztúpára.

A formákban és színekben gazdag vidéken filmeket is szokat forgatni.

A Gurvansaikhan Nemzeti Parkban, a Yolin Am (Keselyű) szurdokba évekkel ezelőttig azért látogattak el a túrázók, hogy a nyáron sem elolvadó gleccserjégen végig sétáljanak. A klímaváltozás Mongóliát különösen súlyosan érinti, ezért mi még az utolsó pillanatban láthattuk a jeget.

Évekkel ezelőtt méternél is magasabb jég volt itt a Góbiba ékelődött jeges szurdokban.

A Gurvansaikhan Nemzeti Park kiváló túrázási lehetőséget nyújt. A meredek csúcsról csodálatos kilátás nyílik.

Lehetnénk az Alpokban is, de ez is a Góbi egyik szelete.

Mongólia a dinoszauroszok földje is. Bayanzag, a lángoló szikláiról híres, melyek szinte lángolnak a naplemente vörös fényében. És a paleontológusok körében különösen értékes dinoszaurusz lelőhely,  amit először Roy Andrew Chapman tárt fel még az 1920-as években.

A dinoszauruszok idején még a termékeny vidék mára az egyik fontos paleontológiai lelőhellyé vált. Néhány éve magyar kutatók is kutattak itt.

Utunk egyik fénypontja a Khongor, az Éneklő homokdűnék, melyek onnan kapták a nevüket, hogy amikor felfelé (szó szerint) mászunk rajta, a milliónyi homokszem megmozdul és úgy morajlik, mintha énekelne. A dűnék közel 200 km hosszan nyúlnak el a kínai határ szélén és a legmagasabb pontja eléri a 300 métert is. A terület egyébként sík és kopár kősivatag, amit a távolban felbukkanó hatalmas homokdűnék törnek meg.

A kínai határ mellett. A Góbi-sivatag 900 ezer négyzetkilométert foglal el, évente legfeljebb 50 milliméter csapadék éri és csak kisebb része a homok.

A Góbinak, a közhiedelemmel ellentétben, csak mintegy három százaléka homoksivatag, többségét sziklamezők, holdbéli vörös hegységek, kiszáradt sós tavak alkotják. A sivatag rejtett vízforrásokat is magában rejt, ahol a szomjas utazó úgy érezheti magát, mint egy bibliai történetben.

Számtalan vízforrás tör a felszínre itt és amíg van víz, a nomádok ide terelik az állataikat.

A hagyományos mongol étrend fehér (tejes), vörös (húsos), sárga (vajas), fekete (italok), és zöld (zöldséges) ételekből áll, ami a nomád életformából következik. Teát többször is isznak naponta, gyakran sósan és tejjel. Mivel állattartással foglalkoznak, húsból nincs hiány. Főként juhhúst esznek, nagyon változatosan, levesben vagy tésztával összesütve. A forró leves mellé tevetej is jár, vagy kumisz (erjesztett kancatej), aminek az ízét itt inkább nem kommentáljuk. A legkedveltebbek a kínai eredetű, húsból és tésztából készült ételfajták, így a bódz, ami gőzöléssel készített marha- vagy birkahúsgombóc.

A mongol nem esznek kenyeret, de a tésztát kedvelik a gazdagon hússal készített leveshez

Mongólia lenyűgözően vadregényes természet, ahol az ég és a Föld találkozik a határtalan pusztában. Ahol úgy érezzük a szabad teret, mint talán máshol sehol e földkerekségen. Mongólia az úttalan út, ahol minden tágas és, ahol a mindenség magába ölel mindent és mindenkit. Ilyennek láttuk a nomádok földjét, a nagy Dzsingisz kán országát, a Góbi-sivatagot, a sztyeppék világát.

A jurta színe általában fehér vagy élénk, ami a tájékozódást segíti a pusztában.

Falusi Norbert útibeszámolója

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version