Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

20 százalékos infláció is jöhet

- Advertisement -

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke InfoRádiós nyilatkozatában azt mondta, hogy 20 százalék köré emelkedhet ősszel az infláció Magyarországon.

Júliusban a júniusihoz képest több mint két százalékponttal növekedtek az árak, ami magasnak számít. Vannak termékek, amiknek az ára nyáron általában csökkeni szokott, mint például a nyers élelmiszereknél az új termés, vagy a ruházati termékeknél a nyári akciók hatására. Ezek a folyamatok most nem érvényesültek, velünk maradtak viszont az inflációs hatások.

Az MNB várakozásainak megfelelt a legutóbbi inflációs adat, azonban a 16,7 százalékos maginfláció azonban kicsit magasabb volt, mint amire számítottak – nyilatkozta Virág Barnabás.

Az infláció még emelkedő pályán halad, legalább őszig, de inkább az év végéig ez a folyamat tartani fog, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. „Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk” –mondta, hozzátéve, hogy az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe.

Számolni kell az élelmiszer- és energiaárak eddigi emelkedése mellett az aszályhelyzettel. Ez a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el. Azon  termékekre lehet ez hatással, amelyek már így is az egyik legnagyobb mértékben drágultak. A másik hatás a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak.

A jegybank becslése szerint a rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz. Ha ezt csak hüvelykujjszabályként hozzáadják a legutóbbi 15-16 százalékos inflációs várakozáshoz, akkor máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik. Virág Barnabás szerint ehhez kell még hozzávenni majd azt, hogy az aszály következményeként kialakuló drágulás mekkora lesz, vagy hogy a globális piacokon kialakuló nyersanyagárváltozás milyen további változásokat indukál.

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version