A médiahatóság ellenőrzést indít a Kecskeméti Lapok ellen

- Advertisement -

Nehéz idők járnak a Kecskeméti Lapokra. Minap a Kúria úgy döntött, hogy a területi választási bizottságnak igaza volt. Az újság törvényt sértett, mivel nem biztosította az esélyegyenlőséget az időközi választáson. Miután csak a Fidesz-KDNP jelöltjét mutatta be részletesen. Ezért le kell majd írniuk, hogy törvényt szegtek. Valamint eltiltották a lapot a további jogsértéstől.

NMHH ellenőrzés indul a Kecskeméti Lapok ellen

Most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóságától (NMHH) a KecsUP megtudta, hogy ellenőrzést indít a Kecskeméti Lapok esetében. Miután a nyilvántartásukban szereplő kiadó nem egyezik az impresszumban lévő kiadóval.

A nyilvántartásban:

nmhh.hu

Impresszumban:

A Kecskeméti Lapok internetes verziójának impresszuma már egy ideje nem elérhető.

A Kúria döntése után fordultunk a hatósághoz, hogy rendben vannak-e a feltüntetett adatok. A Kúria is kitér arra, hogy az NMHH nyilvántartásában a Kecskeméti Lapok nyomtatott és internetes verzióját is a Kecskeméti Lapok Kft. adja ki. Csakhogy az impresszum szerint ennek a cégnek a megbízásából a Kecskeméti Televízió Kft. a kiadó Kozák Polett főszerkesztőségével. Vagyis az önkormányzati sajtó. Ez pedig jelentőséggel bírt a Kúria döntésében is. Hiszen amíg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) lényegében azt mondta ki, hogy nincs itt semmi látnivaló és tévedett a területi választási bizottság, addig a Kúria az utóbbinak adott igazat. Az NVB azzal érvelt, hogy nem bizonyított, hogy a Kecskeméti Lapok nagyobb részben közpénzből működik, így nem is vonatkozik rá az esélyegyenlőség biztosítása. Mondván, hogy attól még, hogy a Kecskeméti Lapok mögött álló cég többségi tulajdonosa 100%-os önkormányzati cég, ez még nem jelenti azt, hogy közpénzből működik. Csakhogy a Kúra szerint ez azt jelenti.

„ITT EGY KÖZHATALMI SZERV, A KECSKEMÉT MJV ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL FENNTARTOTT, EBBŐL KÖVETKEZŐEN „NAGYRÉSZT” KÖZPÉNZBŐL MŰKÖDTETETT KIADÓ ÁLTAL MEGJELENTETETT SAJTÓTERMÉKRŐL VAN SZÓ, AMI TOVÁBBI BIZONYÍTÁS LEFOLYTATÁSA NÉLKÜL MEGÁLLAPÍTHATÓ.” – mondta a Kúria.

Így kell bejelenteni a kiadót egy sajtóterméknek

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a KecsUP-nak megírta, hogy

„A sajtótermék kiadójának és alapítójának tizenöt napon belül be kell jelentenie a hatóságnak, ha a nyilvántartásban szereplő adataiban változás következett be. Ha a kiadó személye változik, a nyilvántartásban szereplő kiadónak kezdeményeznie kell az adatok módosítását. Ha ez elmarad, az alapító is kezdeményezheti a módosítást.

Ha a hatóságnak tudomására jut, hogy egy a nyilvántartásban szereplő sajtótermék adatában változás állt be, de arról hivatalos értesítést nem kapott, hivatalból hatósági ellenőrzést indíthat. Mivel a Kecskeméti Lapok című nyomtatott és a Kecskeméti Lapok.hu című internetes sajtótermékek impresszumadatai és a sajtónyilvántartásban szereplő adatai nem egyeznek, az NMHH ellenőrzést indít.”

- Advertisement -
Exit mobile version