Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Óriási a rendőrség adóssága, a megyei kormányhivatal duplázott

- Advertisement -

A Magyar Államkincstár a közelmúltban közzétette legfrissebb adatait a központi költségvetési szervek adósságállományáról 2022. június-július hónapban. A – sajnos – sok intézményt tartalmazó adatbázisban szemezgettünk, és találtunk olyan Bács-Kiskun megyei szervezeteket is, amelyeket közelebbről megvizsgáltunk.

Bajban a kormányhivatalok

A 20 kormányhivatal (19 megyei és a fővárosi) közül a Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatalon kívül az összes kormányhivatal adóssággal rendelkezik. A Bács-Kiskun Megyei kormányhivatal júniusban 46, júliusban 81 milliós adóssággal bír, ezzel a 7. helyet foglalta el. A lista két végén a Pest MKH (418 millió tartozás) és a Somogy MKH áll (1 millió tartozás).

A Kiskunsági Nemzeti Park törlesztett

A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) a júniusban fennállt 2 milliós tartozását teljes egészében rendezte, így júliusra nem maradt adóssága. A magyar nemzeti parkok gazdálkodására általánosságban nem lehet panasz, mivel egyrészt kevés a tartozásuk, másrészt a júniusban meglévő adósságát a Kiskunsági Nemzeti Parkon kívül a Hortobágyi Nemzeti Park is kinullázta, míg az Aggteleki Nemzeti Park és Fertő-Hansági Nemzeti Park tartozásállománya nem gyarapodott tovább.

A BV Intézetek is elfogadhatóan gazdálkodtak

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) júniusban 1.174 millió, júliusban 1.076 millió tartozást halmozott fel, ezzel országos szinten is a legeladósodottabb szervezetek közé tartozik. Két megyei BV intézet került fel a listára, a kecskeméti és az állampusztai (a kalocsai és a kiskunhalasi nem). A Kecskeméten működő Bács-Kiskun megyei BVI júniusban még nem rendelkezett adóssággal, júliusra viszont 2 milliós tartozása lett, míg Állampuszta júniusban 21, júliusban 38 millió forint tartozást jelentett le. a kecskeméti BV intézet gazdálkodás különösen annak fényében dicsérendő, hogy a legkisebb adóssággal bíró börtön (a legnagyobb tartozása a Tököli Országos BV Intézetnek van, 185 millió forint).

Óriási a rendőrségi adósságállomány

Az Országos Rendőr-főkapitányság tartozása és annak változása komoly aggodalomra adhat okot, hiszen amíg júniusban 831, addig júliusban közel háromszorosa, 2416 millióra duzzadt a rendőrség adóssága.

Minden megyei RFK és a Budapesti RFK is tartozik, a 20 területi szerv közül kizárólag a Heves MRFK tudta csökkenteni az adósságát (a júniusi 77 millióról a júliusi 74 millióra). A Bács-Kiskun MRFK vezeti a legnagyobb tartozással rendelkező megyei RFK-k listáját, júniusban 235, júliusban már 376 milliós kötelezettségük volt.

Két megyebéli kórház a listán, a kecskeméti megyei kórház nélkül

A rendvédelem mellett az egészségügy az a terület, amely évek-évitizedek óta komoly és rendszeresen újratermelődő adósságállománnyal küzd. Pozitívum, hogy a kecskeméti kórház nem található a listán, ott találjuk viszont a kiskunhalasi Semmelweis (júniusban 141, júliusban 178 milliós tartozás) és a bajai Szent Rókus kórházat (júniusban 489, júliusban 649 millió adósság).

A katasztrófavédelem is problémás

A Belügyminisztérium alá tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adóssága a júniusi 0-ról júliusra 212 millióra nőtt, ezen belül a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adósságállománya a júniusi 31 millióról júliusra 57 millióra emelkedett. Ezzel a második legeladósodottabb katasztrófavédelmi szerv, a Fővárosi (119 milliós adósság), és a Hajdú-Bihar Megyei KVI (59 millió forint) után.

Megkérdeztük a rendőrséget, jött válasz, meg nem is

A Bács-Kiskun MRFK nagy adósságállományáról szerettük volna megkérdezni a főkapitányságot, ezeket a kérdéseket tettük fel:

Milyen tartozások alkotják a fenti összegeket?

Mi okozta, hogy egy hónap alatt 141 millióval nőtt a fennálló tartozásuk?

Mi legrégebb óta meglévő, kiegyenlítetlen tartozása az Bács-Kiskun MRFK-nak?

A júliust követő két hónapban a tartozást tudják-e csökkenteni, vagy a meglévő adósságállomány további növekedésével számolnak?

A kormányzat által elvárt rezsi takarékossági intézkedéseket elrendelték-e már, ezek miből állnak?

A növekvő elektromos áram- és gázárak mekkora kiadás növekedést jelentenek a Bács-Kiskun MRFK-nak?

Nem sokkal azután, hogy elküldtük a kérdéseket, a rendőrség jelezte, hogy „megkeresésüket megkaptuk, válaszunkig szíves türelmüket kérjük.”

Ezután azonban reakció nem érkezett a rendőrségtől, így a feltett kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version