Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

- Advertisement -

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amelyben 4,5 százalékos nyugdíjemelésről határoztak. Visszamenőlegesen jár januártól az emelés, azoknak pedig, akik 2022-től jogosultak nyugellátásra, novembertől folyósítják a magasabb összegű járadékot.

Az államnak visszamenőlegesen korrigálnia kell az emelést a január-augusztusi inflációs adat figyelembevételével, ha az infláció magasabb annál az értéknél, amely a nyugdíjemelés alapja – így az emelés megfelel az erről szóló rendelkezésnek.

3,9 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés már történt ebben az évben, az 5 százalékos év eleji emeléshez képest, így a kormánynak 1,8 százalékos újbóli emelést kellett volna megállapítania. Azonban ehhez képest jóval többet kapnak a nyugdíjasok, ami magyarázható azzal, hogy az év végén mindenki a korábbiaknál is magasabb, 20 százalék körüli szinten várja a fogyasztói árak emelkedésének tetőzését.

Emellett nyugdíjprémium fizetéséről is döntött a kormány. Ez akkor jár a nyugdíjtörvény szerint, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot – ezt nagyjából minden elemző biztosra veszi erre az évre. A prémium kiszámításához két számot szoroznak össze, az egyik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint, a másik a kormány által a növekedéshez mérten megállapított szám, ami a rendelet szerint 0,5.

via HVG

- Advertisement -
Exit mobile version