Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kecskeméti Spartacus, több, mint ping-pong

- Advertisement -

Egy olyan sportegyesületet mutatunk be, amely 1953 óta a város sportéletének résztvevője, versenyzői nemzetközi és országos szinten is sikeresek voltak, egyben tevékenysége túlmutat a sporton, és a közösségépítést is kiemelten fontosnak tartja. Mi is ellátogattunk a terembe, ahol Farkas Zoltán, az egyesület mindenese volt a beszélgetőpartnerünk.

Dicső múlt, Messzi István is itt versenyzett

Farkas Zoltán elmondta, hogy a Spari jövőre ünnepli 70 éves évfordulóját, az évtizedek alatt az egyesület sok nehézséget, és sok dicsőséges pillanatot élt meg. Az 1953-ban Vörös Meteor Sportkör néven alapított sportegyesület 1967-ben felvette a Spartacus nevet. Sokan talán nem is tudják, hogy a Spartacus nem kizárólag az asztalitenisz szakágáról ismert, hiszen ebben az egyesületben versenyzett Messzi István súlyemelő, a szöuli olimpia ezüstérmese is.

Az utánpótlástól korosztálytól a felnőttekig egyéni és csapatszinten is számtalan kiváló eredményt értek el a kecskeméti asztaliteniszezők, a teljesség igénye nélkül elég a serdülő válogatott Nagy Klára, Kiss Ottó, az ifjúsági bajnok Nagy II Klára és Szabó Krisztián, a felnőtt bajnok Kókai Ágnes, Madarász Dóra és Demeter Lehel nevét megemlíteni. A felnőtt női csapat 2006-ban magyar bajnok lett, a férficsapat ugyanebben az évben pedig megnyerte az Extraligát.

Feltűnésmentes kis épület, a Széchenyivárosban

A Széchenyi sétányon található a Spartacus otthona, egy, a környékbeli emeletes házak között szolgáltatóháznak tűnő épület, ahol olykor hatalmas hangulatú asztalitenisz bajnoki mérkőzéseket rendeztek. Tudni kell azonban, hogy a Spartacus nem kizárólag az asztaliteniszre koncentrál, nem véletlenül van benne a hivatalos névben a „Közösségi ház” elnevezés is.

Éjszakai forgatag és közösségépítő programok

Farkas Zoltán kiemelte, hogy a Spartacus a sport mellett kiemelt fontosságúnak tartja a fiatalok megszólítását, különösen a hátrányos helyzetű és veszélyeztettekre gondolva. Igyekeznek a rendezvényeik keretében a lakótelepen lakó fiatalokat egy jó társaságban eltöltött programra invitálni, a teremben sporttal, játékkal tölthetik el szabadidejüket. Az „Éjszakai forgatag” nevű kezdeményezést a szomszédban található Eleven Közösségi Térrel összefogva valósítják meg, a havonta megrendezésre kerülő rendezvényen kulturális és sportprogramokat tartanak, ahol előadásokat tartanak meghívott vendégek, szól a zene, pattog a kaucsuk labda, és zenészek, színjátszók dobják fel a hangulatot.

A város sportéletének szerves része

Napközben a helyi iskolákban tartanak edzéseket

A Spari fogja össze Kecskemét asztalitenisz edzéseit, versenyeztetését. A klub KESI-vel szerződéses együttműködésben áll, háromszor 10 fő sportiskolás diáknak tartanak edzéseket a Spartacus edzői, több helyszínen, így a Lánchíd, az Arany János és a Zrínyi Ilona általános iskolákban. A Spartacusnak anyagilag és szakmailag is fontos a KESI-vel való kapcsolat, mivel a klub nem dúskál támogatókban, ezért biztos alapként tekintenek a város tulajdonában álló KESI-vel való közös munkára.

Élsport

Szabó Krisztián, a klub korábbi élversenyzője, jelenlegi edzője is bekapcsolódott a beszélgetésbe, és elmondta, hogy a Spariban jelenleg 50-60 fő igazolt versenyzőként asztaliteniszezik, a női csapat az Extraligában, a férfi a harmadik vonalban szerepel. A magyar bajnoki mérkőzéseket – egyfajta költségtakarékossági okból – nem minden hétvégén rendezik, hanem átlagosan havonta egy alkalommal, akkor viszont egész hétvégések a versenyek. Ez egyrészt csökkenti a klubok utazási költségeit, másrészt lehetőséget ad arra, hogy a magyar bajnokságban játszó élversenyzők külföldi egyesületekben is versenyezhessenek, ezzel megteremtve maguknak a biztos anyagi hátteret. Ez Európában általános gyakorlat, különösen a magyar élversenyzőknek kedvező. A Magyar Asztalitenisz Szövetség éves költségvetése 200 millió forint, ez pont annyi, amennyi egy román asztalitenisz akadémia éves büdzséje. A sportág Magyarországon abszolút alulfinanszírozott.

Kikapcsolódás és amatőr versenyek

A Spartacus lehetőséget ad arra, hogy az asztaliteniszt kedvelők esténként 19.00 órától 21.00 óráig térítésmentesen használhassák a termet, ehhez mindössze egy előzetes internetes regisztrációra van szükség. A Széchenyi sétányon hétfő és kedd este rendezik meg a városi asztalitenisz bajnokság küzdelmeit, ahol két osztályban 7-7 csapat versenyez, ezzel mintegy 45-50 fő áll asztalhoz rendszeresen.

Bizonytalan jövőkép

Beszélgetőpartnereink egyöntetűen megemlítették, hogy a Spartacust megrázta Fodor Miklós halála és Ujhidy Tibor betegsége, de igyekeznek mindenhol teljesíteni. A rezsiárak emelkedése viszont előre nem látható nehézségeket jelent az egyesület működésében. Saját erőből kicserélték a világítást ledes izzókra, lehetőségükhöz mérten felújították az épületet is, de amennyiben a gáz és/vagy áram összege elér egy küszöböt, kénytelenek lesznek bezárni. Ilyen körülmények között sem csüggednek, és amíg lehet, edzéseket tartanak, programokat szerveznek.

- Advertisement -
Exit mobile version