Ausztria háromból csak egy ország csatlakozását támogatja a schengeni övezethez

- Advertisement -

Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán Zágrábban Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ausztria támogatja Horvátország schengeni tagságát, de Romániáét és Bulgáriáét nem.

„Amikor a schengeni térség bővítéséről beszélünk, és egyúttal kritikákat fogalmazunk meg az Európai Bizottság erre vonatkozó terveivel kapcsolatban, figyelembe kell venni azokat a problémákat, amelyekkel Ausztria szembenéz” – mondta a kancellár. Figyelembe véve az útvonalat, amelyen a legtöbb migráns Ausztriába érkezik, Bécs másként fog szavazni az egyes tagjelöltek schengeni csatlakozásáról.

Idén százezer illegális bevándorló kért menedékjogot Ausztriában, akik közül 75 ezret egyetlen uniós országban sem regisztráltak. A horvát hatóságok pontosan meg tudják állapítani, hogy a migránsok mely országokból érkeztek, így teljesítette a feltételeket, azonban Romániának és Bulgáriának problémái vannak a határok védelmével.

„Schengennek akkor van értelme, ha az EU külső határai olyan jól védettek, hogy az övezeten belül nincsenek problémák” – mondta Nehammer. Plenkovic szerint „Horvátország a schengeni övezet majdani tagjaként része a probléma megoldásának, de maga nem jelent problémát”.

Zágráb hajlandó minden uniós tagországnak további tájékoztatással szolgálni, mit tett Horvátország az EU külső határainak védelme érdekében – tette hozzá a horvát kormányfő.

December 8-án Brüsszelben találkoznak az uniós tagállamok belügyminiszterei, hogy döntsenek Horvátország, Románia és Bulgária schengeni tagságáról. A döntést csak egyhangúan lehet meghozni.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Logikátlannak és kényelmetlennek tűnik a Bethlenvárosban épülő új parkoló

Egy olvasói levél hívta fel szerkesztőségünk figyelmét arra, hogy a leendő Kik és Rossmann üzletek Bethlenvárosban épülő parkolója sajátos...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version