Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A kormány egy új programban ingatlanért kínál majd EU-s vízumot

- Advertisement -

Az Orbán-kormány évekkel ezelőtt a letelepedésikötvény-programmal kínált főleg kínai, orosz, de más délkelet-ázsiai vagy arab állampolgároknak schengeni vízumot. De ez nem csak magyar sajátosság, az EU-n belül a görög, spanyol, portugál, máltai program ismertebb, de vannak amerikai, dubaji, antiguai vagy dominikai programok is, amelyek részben letelepedési célzatúak, de vannak olyanok is, amelyekkel állampolgárság is jár. Ebbe a körbe akar ismét beszállni a magyar kormány.

Az új „vendégbefektetői” programmal kapcsolatban bőven vannak tisztázandó kérdések, így egyelőre csak pletykák vannak arról, hogy az új programban lesznek-e kiemelt haszonélvezők, mint egykoron a letelepedési kötvények kizárólagos területi jogosítványokkal felruházott ügynökei.

A letelepedésikötvény-programot is sok kritika érte, most ez leginkább úgy fogalmazható meg, hogy a magyar állam és az adófizetők közvetlenül nem nyernek sokat azzal, ha a kínai és más befektetők, akik könnyebben szeretnének az unióban mozogni és üzletelni, nagy értékben ingatlanalapok befektetési jegyeit, vagy közvetlenül ingatlanokat vásárolnak Magyarországon.

A 2013 és 2017 között érvényes letelepedési kötvényekről szinte minden információ el volt rejtve az állami honlapokon, az érdeklődő újságíróknak és a civil szervezeteknek úgy kellett kiperelniük a közérdekű adatokat az államtól. A programmal nagyjából 5 ezer kötvényes, vagyis nagyjából háromszor ennyi külföldi jutott tartózkodási vagy letelepedési engedélyhez. Ezzel nem járt állampolgárság, útlevél, szavazati jog, de a szabad mozgáshoz, tartózkodáshoz kiváló volt számukra a program, amivel döntően a kínaiak éltek.

A tavaly elfogadott új idegenrendészeti törvény úgy szabályozza a vendégbefektetői vízum fogalmát, hogy vendégbefektetői vízumot az a harmadik országbeli állampolgár kaphat, akinek beutazásához és tartózkodásához magyarországi befektetéseire tekintettel nemzetgazdasági érdek fűződik.

Az új programban az számít vendégbefektetőnek, aki

  • vagy vesz a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalap által kibocsátott befektetési jegyekből legalább 250 ezer euró összegben;
  • vagy legalább 500 ezer euró összegnek megfelelő értékű, Magyarország földrajzi területén található ingatant vásárol;
  • vagy legalább egymillió euró értékben, oktatási, tudományos kutatási, művészeti alkotótevékenység támogatása céljából pénzbeli adományt nyújt valamely közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézmény részére.

A törvény határozottan kimondja, hogy a vendégbefektetői tartózkodási engedély a birtokosát és a családtagjait feljogosítja a Magyarország területén történő tartózkodásra és arra, hogy jogszabály szerint önállóan üzleti tevékenységet folytasson, akár vállalkozzon, akár ő, vagy családtagjai korlátozás nélkül munkát vállalhassanak. A vendégbefektetői tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év, amely kizárólag ugyanezen célból legfeljebb tíz évvel meghosszabbítható.

Szakemberek szerint nemcsak Kína lehet a célpont, hanem bármely más délkelet-ázsiai vagy arab állam. Értékesítők szerint hiba lenne a programot csak kritizálni és érdemes várni, mert ameddig nincs még végleges végrehajtási utasítás, valójában mindenki találgat. Ugyanakkor a kritikusok szerint ha a kormány árulja az értékes magyar tartózkodást és az európai szabad mozgást adó lehetőséget, akkor ezért többet is kérhetne.

Mitől lehet vonzó a magyar program? A jelentkezőknek gyakorlatilag kezdetben elég egy bankszámlakivonattal igazolniuk, hogy van annyi pénzük, amennyi a jegy- vagy ingatlanvásárláshoz kell, és már erre kétéves beutazási vízumot kapnak, így lehetőségük lesz megtalálni a megfelelő alapot vagy ingatlant. Az ügyintézés is kifejezetten gyors, a szakszolgálatoknak például 15 napon belül kell átvilágítaniuk az aspiránst, mert most is van nemzetbiztonsági vizsgálat, ahogy volt a letelepedési kötvény esetében is. A vendégbefektetői tartózkodási engedély házastársnak, kiskorú és nagykorú gyereknek is jár.

A letelepedésikötvény-programnál a külföldi állampolgárok vagy Magyarország külföldi külképviseletein, vagy Magyarországon a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalhoz folyamodhattak tartózkodási, majd letelepedési kártyáért. Aki megfelelt az adminisztratív követelményeknek, az a következő 45 nap alatt ügynökcége révén lejegyezhet 6, egyenként 50 ezer eurós letelepedési államkötvényt. Öt év múlva a külföldi befektető 300 ezer eurót kapott vissza. Az állam diszkonttal, a 300 ezer eurós kötvényt 271 ezer euróért adta el, viszont a külföldinek becsléseink szerint akár 330 ezer euróba is belekerült a kötvénycsomag, mert az ügynökök jellemzően nem csak a diszkontot (29 ezer euró), de további felárat is elkértek, nagyjából 60 ezer eurót számoltak fel egy ügyfélnek.

Ráadásul, a külföldi programrésztvevők nem kapták meg a pénzük ellenében a magyar állampapírokat. Azokat a főleg adóparadicsomokban bejegyzett közvetítőcégek jegyezték le és tartották maguknál.

Hogy most ki mennyit fog az új programon kaszálni, még korai lenne megmondani, július 1-je előtt mindenesetre megjelenik majd még egy olyan végrehajtási rendelet, amely alapján többet lehet tudni arról, hogy ebben a nagy üzletben kik hogyan vehetnek részt. Feltételezhető, hogy amikor elindul a program, lesz egy lista azokról az ingatlanalapokról is, amelyek megfelelnek a törvényi feltételeknek, különben hogyan tájékozódhatna a külföldi kliens.

via Telex

- Advertisement -
Exit mobile version