Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lebuktál munkakeresés közben? Itt a megoldás!

- Advertisement -

Van az úgy, hogy elégedetlenek vagyunk a munkáltatónk által kínált feltételekkel. Ilyenkor könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a különböző állásportálok hirdetéseit böngészve keresünk munkát. Néha nem is gondoljuk komolyan a munkahelyváltást, csak bizonyosságot szeretnénk szerezni arról a tényről, hogy vannak más lehetőségeink is. 

Új munka után nézelődtél?

Szerencsére mára már feledésbe merültek az úgynevezett “loyalty test”-ek, amelyek a 90-es években élték virágkorukat. Ennek lényege az volt, hogy a munkáltató megbízására hamis ajánlatokkal bombázták az alkalmazottakat, és ha valaki engedett a csábításnak, könnyen megüthette a bokáját. Ma már a WHC munka kínálatát böngészve valós, kézzelfogható állások között nézelődhetünk. A biztonságos portálok nem fedik fel a főnökünk előtt, ha egy másik vállalt pozíciójára adjuk be a pályázatunkat. 

Ha nem vagyunk elég óvatosak, akkor akár még mi is könnyen kaphatjuk fel arra a fejünket, hogy kiderült a munkahelyünkön, miben is sántikálunk. Elég, ha belefutunk egy olyan fejvadászba, aki nem kellően diszkrét, vagy egyszerűen csak a referencia-ellenőrzésnél buktat le minket. Egy félresikerült name check vagy az útnak indított pletykák mind-mind lavinát tudnak elindítani. 

A rossz főnök és a jó vezető reakciója 

A rossz vezető kimondottan ügyetlenül kezeli az ilyen helyzeteket. A leggyakoribb eset, amikor nem szól róla, hogy a tudomására jutott, hogy állást keresünk, csupán elkezd kirekesztően kezelni minket. Természetesen erre a mi válaszunk egyértelműen a felmondás lesz, hiszen nem érezzük azt, hogy szerves tagjai lennénk a cégnek. Egy ilyen döntéssel ingoványossá válhat a talaj a cégkultúra alatt, és a többi munkavállaló is veszélyeztetve érezheti magát.

A jó vezetőnél egy ilyen krízishelyzet más viselkedést vált ki. Szeretné megérteni a helyzetet és meggyőzni minket arról, hogy maradjunk a cégnél. Habár a pénz fontos és a legegyszerűbb megoldás ilyenkor a fizetésemelés lenne, mégis érdemes a probléma mélyére tekinteni. A legjobb taktika az empátia, az őszinteség, a nyíltság és a figyelem lehet. Ha azt érezzük, hogy beavatnak minket a fontosabb döntésekbe és betekintést nyerhetünk, mi lapul a kulisszák mögött, máris egyfajta elköteleződés alakul ki. 

Mi a teendő, ha lebuktunk?

Amennyiben úgy véljük, hogy folyosói pletyka áldozatai lettünk, akkor nincs más hátra, minthogy leüljünk a vezetőnkkel és négyszemközt beszéljük meg a történteket. Tisztázzuk, hogy mikor és miért volt az a pont, amikor munkakeresésre szántuk el magunkat, hol tartunk most a folyamatban és hogy van-e esély arra, hogy maradjunk. 

A legjobb egy ilyen helyzetben, ha mindkét fél tesz vállalást a jövőre vonatkozóan, hiszen valószínűleg nem szeretnénk otthagyni a kialakult közösséget, és feltehetően a munkáltatónak sem érdeke, hogy elvándorlási hullám alakuljon ki. A megállapodás célja lehet akár fizetésemelés vagy betekintés a cég ügyeibe. Amennyiben pedig az egyezség nem működik, még mindig számtalan olyan munkahely van, ahol szívesen látnak minket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version