Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Csökken a gázfogyasztás a rezsiemelés óta

- Advertisement -

Magyarországon is megindult az alkalmazkodás az új energiapiaci helyzethez, igaz az európai átlagnál hónapokkal később. Már nyáron megkezdődött az ipari gázfelhasználás csökkenése, azonban a fűtési szezonban vált a hazai fogyasztáscsökkenés igazán érezhetővé.

Gyorsuló ütemben csökken a gázfogyasztás európai szinten, a 27 uniós tagállamban 2022-ben eddig minden hónapban kevesebb gáz fogyott, mint a korábbi években – derül ki a Bruegel adatgyűjtéséből. Év elején és közepén még nem, de ősz végére már látványosan, bő 20 százalékkal jártunk a megszokott fogyasztás alatt.

Ez a folyamat Magyarországon később indult meg, január-februárban csak minimális mértékben csökkent a hazai gázfogyasztás, márciusban és áprilisban pedig még nőtt is. Sokan számíthattak arra tavasszal, hogy a díjak nem is fognak változni, hiszen a rezsicsökkentés fenntartása az áprilisi választások egyik kulcskérdése volt. Miután az új Orbán-kormány is belátta, hogy a rezsicsökkentés a korábbi formájában fenntarthatatlan, az árak emelésével itthon is megindult a fogyasztás visszaesése.

Bár a visszaesés jelentős, elvileg ilyen mértékű csökkenést magyarázhatna az időjárás kedvező alakulása is. Azonban biztosan nem ez történt, mert a gázfogyasztás és a hőmérséklet között elég jól leírható összefüggés van. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Földgázszállító Zrt. évente megjelenő elemzésében egy egyenletben mindig számszerűsíti is ezt az összefüggést.

Az őszi-téli időszakban a tényleges fogyasztás eddig minden évben kissé meghaladta a becsült értéket, az idén azonban ez megfordult. Vagyis az elmúlt hónapokban egyértelműen kevesebb gázt használunk, mint amennyit a hőmérséklet indokolna.

Naponta átlagosan 7 millió köbméterrel fogyott kevesebb gáz, mint ami várható lett volna. Mindez azt jelenti, hogy szeptember és december közepe között több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg. Arányaiban ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés.

Ez nem azt jelenti, hogy a lakosság ennyivel kevesebbet fűt, hiszen a teljes felhasználásban az ipar és az áramtermelés is benne van, ezek közül előbbi pedig biztosan hatalmasat esett. A jelentős csökkenés azonban jól mutatja, hogy a gazdaság minden szegmensében megindult az alkalmazkodás a magasabb árakhoz.

via G7

- Advertisement -
Exit mobile version