Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kecskeméti szál a Korrupcióellenes Munkacsoportban

- Advertisement -

Olyasvalakit választottak a Korrupcióellenes Munkacsoport alelnökévé, akinek a lakcímére NER-közeli üzletember van bejelentve

Írja címben a Népszava. A szálak pedig Kecskemétre vezetnek – tesszük hozzá. A lap kifejti: Az Integritás Hatóság égisze alatt megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport, amelynek „civil” tagjává és rögtön a testület egyik alelnökévé is választották azt a Várady Szilvia ügyvédet, akinek a lakcímére van bejelentve Várady Zoltán Zsolt NER-közeli üzletember. Ő a Városi Alapkezelő Zrt. (kecskeméti önkormányzati cég) vezérigazgatója. Valamint ő a korábban Mészáros Lőrinc tulajdonolta, mára NER-szuperbankba olvasztott MKB egyik cégének, a Solus Capitalnek a befektetési igazgatója, illetve a MOL Zrt. vagyonkezelőjének az egyik vezetője is. Várady Zoltán Zsoltot 2016-ban ez utóbbi minőségében akarta a bosnyák ügyészség meghallgatni Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt a bosnyák Energopetrol privatizációja körüli visszaélések gyanújával. A magyar ügyészség azonban elutasította Várady és Hernádi meghallgatását, mondván, hogy amiben a bosnyák ügyészség nyomoz, az Magyarországon nem bűncselekmény.

A Népszava azt írja, hogy többször keresték levélben Várady Szilviát, hogy nem érzi-e személyes érintettségei miatt összeférhetetlennek a pozícióját, ám nem reagált a kérdésekre. Ugyanúgy, ahogyan kedd reggel sem, amikor a munkacsoport alakuló ülésének helyt adó Állami Számvevőszék épülete előtt tettek fel neki kérdést.

A Népszava szerint mindez azért is figyelemre méltó, mert a Korrupcióellenes Munkacsoportot épp az átláthatóság növelése és az uniós jogállamisági aggályok leszerelése érdekében hívták életre. Megjegyzi a lap, hogy az Integritás Hatóság elnöke sem volt beszédesebb, aki eddig nem nyilatkozott még a Népszavának, csak annyit mondott, hogy majd fog.

Az Integritás Hatóságot nem önként hozta létre a magyar kormány, hanem az Európai Unió kényszerítette erre: egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénzégetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amiket a Magyarországnak járó uniós források további folyósításához feltételül szabott az Európai Bizottság – írja az Átlátszó.

Már akkoriban voltak olyan vélemények, hogy semmi értelme nem lesz (azon kívül, hogy az EU kipipálhat egy feltételt), ha olyan emberek dolgoznak majd a közpénzégetés figyelésére kényszerből létrehozott szervezetben, akik lazább vagy erősebb szálakkal a NER-hez kötődnek.

- Advertisement -
Exit mobile version