Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az Orbán-kormány több, mint 22 milliárdot költ médiafigyelésre

- Advertisement -

A fideszes háziverseny formailag megfelelt az uniós elvárásnak. A tendert az Orbán-kormánytól nem túl távol eső Observer Budapest Médiafigyelő Kft. nyerte, így nettó 22,3 milliárd forintért figyelheti a médiát – derült ki az Európai Unió elektronikus közbeszerzési értesítőjéből (TED).

A szemlézési időszak négy évre – 2023-2026 közötti időszakra – vonatkozik, mind a hazai és a nemzetközi sajtó tekintetében. Az Európai Unió elvárása, hogy a magyar kormány csökkentse az egyszereplős eljárásokat, ennek ez a közbeszerzési eljárás formailag teljesen meg is felelt. Ketten indultak a tenderen, az évtizedek óta médiafigyeléssel foglalkozó Observer, és a Fideszhez kötődő Századvég Alapítvány. Az Opten céginformációs szolgáltató adataiból kiderül, hogy az Observer Kft. tulajdonosa az a Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelynek egyszemélyes tulajdonosa Győri Tibor, a Fidesz korábbi jogtanácsosa, így a tender fideszes háziverseny volt.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) írta ki a tendert tavaly november első napjaiban, a szerződést december 29-én már a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda írta alá a nyertes céggel. Időközben ugyanis a TIM megszűnt, feladatait pedig különböző tárcák között osztották el. A legkedvezőbb ajánlatot egy negyedévre nettó 1,39 milliárd forintért az Observer Kft. vállalta, így jött ki a teljes négyéves időszakra az áfa nélküli 22,288 milliárd forintos keretösszeg.

A közbeszerzési kiírás szerint „Magyarország Kormánya magas szintű állami közfeladat ellátási tevékenységéhez kapcsolódó médiaszemlézési, médiakutatási és médiaelemzési tevékenységeket” kell ellátnia a nyertesnek. A feladat tehát a kormányzat számára releváns hírműsorok tartalmi feldolgozása minden munkanapon, hírösszefoglalók készítése, tematikus médiaszemlék előállítása, közép-európai hírszemle, valamint Magyarországgal kapcsolatban a világsajtóban megjelenő hírek, tudósítások összegyűjtése napi, illetve heti rendszerességgel. Ezeken túl a kormány negyedévente nagy mintás – 4000 fős – személyes megkérdezéssel járó kutatás keretében hírműsorok, print és online médiumok „közönségkutatását” is kéri, valamint hetente egyszer 1000 fős mintán végzet telefonos „médiahatás” kutatást is kér.

A heti telefonos kutatások lehetővé teszik, hogy egy-egy kormányzati szeplő által bedobott várható kormányzati intézkedés szondázását – ami adott esetben közvetlenül befolyásolhatja a kormány döntését adott ügyben.

A tender összege összehasonlításban: idén az ingyenes tankönnyellátásra 13 milliárdot, a hátrányos helyzetű gyerekek oktatást folytató tanoda-programokra 2,8 milliárd forintot, az Egészséges Budapest Programra 10 milliárd forintot szán a kormány, vagyis egyenként kevesebbet, mint amennyibe a négy éves médiafigyelés és elemzés kerül az adófizetőknek.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version