Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy éve üres a kiskunhalasi járványkórház, havonta 5,3 millióba kerül fenntartani

- Advertisement -

Orbán Viktor miniszterelnök 2021. november 19-én mondta, hogy „készen áll a betegek fogadására, de egyelőre nem indokolt a halasi járványkórház megnyitása”. Akkor több cikk is született arról, hogy az orvoshiány miatt nem is tudna megnyitni az 5 milliárd forintból épült intézményegyüttes.

„A legrosszabb dolog egyébként, hogy a Járványkórház kész és kénytelen fogadni a hamarosan érkező, legsúlyosabb állapotú Korona-vírusos betegeket, a barátainkat, a rokonainkat, szomszédainkat, a vírustagadókat, a sok oltatlant és néhány oltottat!” – mondta Bányai Gábor, aki utána a koronavírus miatt hónapokon át élet-halál között volt.

De nem így lett. A konténerkórházra az ÁEEK már a kihirdetés napján, azaz 2020 március 15-én kötött egy szerződést a West Hungária Bau Kft.-vel és a ZÁÉV-vel: ebben a földmunkát rendelték meg 8 millió forintért. Pár nappal később, március 19-én írták alá a kivitelezési szerződést szintén ezzel a két céggel, nettó 3,9, bruttó 5 milliárd forintért. Nem sok idejük volt a cégeknek: a teljesítés véghatárideje 2020. április ötödike volt.

Betegőrző monitorokra áprilisban szerződtek a MEDIREX Zrt.-vel, ők 108 gépet szállítottak 238 ezer 301 euróért – ez az szerződés időpontjában 85,6 millió forintnak felelt meg. A MEDIREX-et egy 2016-os kartellezési ügy miatt 162 millió forintra bírságolt a versenyhivatal. Akkor kerültek fókuszba, amikor a Kínából – a kormány szerint állami megrendelésre – érkező szállítmányokon a Medirex neve felbukkant.

Az intézményt 2020 áprilisában adták át, a kormány akkor erről videót is készített. A kórház azt írta sajtó érdeklődésre, hogy „a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház két helyszínen működő járványkórház szervezeti egységei vonatkozásában az alábbi üzemeltetési költség-, illetve betegszám adatok állnak rendelkezésre a kérdezett időszak tekintetében”. Tehát nem csak a konténerkórház betegeit, hanem az épület többi részében kialakított egységekben gyógyulók számát is feltüntették. Ezért fordulhatott elő, hogy május 31-én a mobil járványkórházat bezárták, de betegeket még novemberben is kezeltek.

2021 novembere után a járványkórház már nem kezelt beteget, a rezsikiadások azonban maradtak. 2021-ben 79,8 millió forint volt a villanyszámla, azaz havi 6,65 millió forint, addig 2022 első félévére ez 32 millió forintra csökkent, azaz havi 5,3 millió forintra. Úgy, hogy beteg 2021 decembere óta nem volt.

Azt nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa a konténerkórháznak. A hazai koronavirus.gov.hu utolsó, december 28-i híre, hogy „6 millió 421 ezer a beoltott, 4 397 az új fertőzött és elhunyt 56 beteg (…). A járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel, a járvány intenzív szakaszára létrehozott koronavirus.gov.hu honlap január 1-jétől megszűnik. A járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás azután az MTI-n keresztül lesz elérhető a sajtó számára.”

via Átlátszó

- Advertisement -
Exit mobile version