Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Magányos jazz zenész a Piaci Ételbárban – David Yengibarian koncertjén jártunk

- Advertisement -

David Yengibarian örmény harmonikaművész volt a Közös Piac, egy ígéretes programsorozat első vendége. December 9-én a Piaci Ételbárban lépett fel a karakteres jazz zenész. Szólókoncertje nem csak azon a péntek estén formált közösséget a megbabonázott hallgatóságból; Yengibarian érzéki játéka az elkövetkező piaci fellépések színes-zajos zsongását is előrevetíti.

A KecsUP munkatársának beszámolója következik.

“Több, mint ötven éve nem volt itt koncert.” Mondta Szöllősi Balázs, a Piaci Ételbár tulajdonosa. “Az első a Resti Kornél novemberi fellépése volt. Akkor nagyon sokan eljöttek.” A múltidéző Ételbár általában a piac nyitvatartásához igazodik, de a zenés irodalmi est sikere után biztosak voltak benne, hogy lesz közönsége a hasonló programoknak. Így született meg a Közös Piac koncertsorozat. Szervezői, Pócs Eszter és Libor Zoltán havonta mutatnak be különleges művészeket és zenei formációkat a kecskeméti közönségnek.

A gyülekező, asztalt kereső emberek fölé magasodott Yengibarian sötét kontúrja.

A Közös Piac első vendége, a szűkszavúságáról ismert örmény zenész ezüstszínű kalapban várta a fellépés kezdetét. Hangszere nélkül, a pultnál állva elveszettnek tűnt a folk- és jazz fesztiválok, színvonalas klubok virtuóza. A gyülekező, asztalt kereső emberek fölé magasodott sötét kontúrja az Ételbárban.

A kis étkezde üvegfalain túl üres volt a piaccsarnok.

A kis étkezde üvegfalain túl üres volt a piaccsarnok, de ez csak a csendben vált nyilvánvalóvá, amikor a szervezők lekapcsolták a fényeket. Ahelyett, hogy részletesen beszéltek volna a Közös Piac üzenetéről, egy rövid köszöntés után teret adtak a kezdeményezés lényegének, az élő zenének, ami összeköti az embereket.

“Én a zenén keresztül beszélek…” David Yengibarian tömör szavait érzéki harmonikajáték követte.

“Én a zenén keresztül beszélek…”

Megteremtette azt az alázatos közeget, ahol nincs más tekintély, csak a zenei harmónia. A jazz zenész és a közönség is átadta magát az álomszerű hangzásoknak. Yengibarian valóban művész, akinek nem számít, hogy egy fényes koncertteremben vagy egy apró színpadon játszik, ha magához szoríthatja a hangszerét.

Az asztalok felett összeboruló arcok egy fülledt filmjelenet statisztái is lehettek volna.

Itt, a régi magyar játékfilmeket idéző Piaci Ételbárban a balkán motívumokból is építkező zene elbűvölte a vendégeket. A kockás terítős asztalok felett összeboruló arcok egy fülledt filmjelenet statisztái is lehettek volna, amiben halk koccintások kísérték a félhomályban játszó harmonikást. Dallamaiban lüktető élet és vágyakozás volt, de magány is.

A jazz zenész és a közönség is átadta magát az álomszerű hangzásoknak.

Yengibarian a koncert előtt Papp Mátéval beszélgetett. Itt olvasható az interjú.

David Yengibarian koncertje, az első Közös Piac megérintette a közönséget. A következő piaci koncerten a Butterfly Effect zenei formáció lép fel január 13-án, pénteken. További részletek az esemény Facebook oldalán olvashatóak.

Fotók: A Fehér Vera

- Advertisement -
Exit mobile version