Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az S&P akkor minősítette le a magyar állampapírokat, amikor épp erősödni tudott a forint

- Advertisement -

A Standard & Poor’s január 27-én este a BBB kategóriából BBB mínuszba minősítette le a magyar állampapírokat, egyetlen osztályzattal a bóvli felett tartva azokat. A tárca úgy kommunikálta, hogy még mindig a befektetésre ajánlott kategóriában vagyunk: „Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején.” Ami igaz is, hiszen tíz éve a magyar állampapírok éppen bóvliban voltak.

„Magyarország a baloldali kormányzás gazdasági kudarca miatt befektetésre nem ajánlott kategóriába került több hitelminősítőnél is, majd a polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016–2017-től kezdődően több felminősítés is történt” – kommentálta a pénzügyi tárca azt a hírt, hogy a Fitch Ratings fenntartotta ugyan a korábbi BBB minősítést, csak a stabil kilátást változtatta negatívra. Azonban a bóvlit az Orbán-kormány érdemelte ki.

2010 nyarán az Orbán-kormány szakított a Nemzetközi Valutaalappal, és a pénzügyi stabilizációhoz lenyúlta a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, ezt követően kerültek bóvliba a magyar papírok. Matolcsy György, akkor nemzetgazdasági miniszter 2011. november 17-én váratlanul bejelentette: ismét az IMF-hez fordul, hogy próbálja elejét venni a leminősítésnek. Annyit ért el vele, hogy a bóvliból csupán 2016–2017 folyamán engedték ki a minősítők a magyar állampapírokat.

Magyarország hitelminősítése – Romániáéval holtversenyben – a legrosszabb a régióban. Ez pedig jócskán megdrágítja a magyar államadósság finanszírozását. Például a 2023. január 19-én tízéves futamidőre kibocsátott, 3,5 milliárd euró értékű – amúgy bóvli minősítésű – görög állampapírok hozama 4,25 százalék volt.

Az MNB monetáris tanácsának 2022. október 14-ei döntésével kezdődött egy irányváltás, amely az egynapos betéti tenderek meghirdetésével 18 százalékra emelte az irányadó kamatot. Azóta a jegybank azt mondja, hogy a szigort mindaddig fenntartja, amíg a kockázatok trendszerű javulása be nem következik. Ma is ez az árfolyam fő támasza. Mai árfolyama azonban még mindig jóval gyengébb a pandémia előtti és alatti, eurónként 350–360 közötti kurzusnál.

A Fitch bírálata és az S&P leminősítése egyebek mellett az orosz energiaimporttól való erős függésre, a régió többi országához képest nagy államadósságra és annak növekvő kamatterheire, a költségvetés és a fizetési mérleg együttes hiányára, valamint az uniós források körüli huzavonára hivatkozik.

A Fitch úgy véli, hogy a politikai megfontolásokat követő gazdaságirányítás növeli a sebezhetőséget. A magyar kormány 2020 óta széles körben alkalmaz szükségállapoti eszközöket, korlátozza a közintézmények ellenőrző szerepét, ami „kevésbé kiszámíthatóvá teszi a politikát” – tette hozzá az S&P. Úgy vélik, hogy 2023-at egy-két negyedéves recesszióval át lehet vészelni, ha nem is 1,5 százalékos éves növekedéssel, amint a kormány jövendöli. A Fitch az év egészében 0,4, a S&P 0,3 százalékos GDP-bővülést vár.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version