Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lengett a tó Zab-széknél

- Advertisement -

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai különleges jelenségnek voltak a tanúi. Zab-széknél videóra is vették a tólengést, amikor is „a tóban lévő vizet a tartós, egy irányból fújó erős szél átnyomja a széliránnyal ellentétes partszakaszra, ahol a partot a hullámzás errodálja, alámossa.”

Mint írták egy Facebook posztban, a lengés hatására a szikes tó 30-40 centimétert is terjeszkedhet évente. Hozzátették:

„Örvendetes hír, hogy hosszú idő után ismét megteltek vízzel a felső-kiskunsági szikes tómedrek. A vízmélység átlagosan kb. 40 cm, ami még ugyan elmarad az ideálistól, de például a tavalyi évhez képest – amikor jóval kevesebb víz volt a tavakban – jelentős pozitív fejlemény.”

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából vízmintavételt is végeztek a felső-kiskunsági szikes tavaknál. A vizsgálat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Intézetével folytatott közös munkának a része, amely a tavak állapotának felmérését szolgálja.

Több mintát vettek a Büdös-szék, Böddi-szék, Kelemen-szék, Zab-szék- és a hozzájuk csatlakozó vízterek – Pipás-szék, Kis-rét – vizéből. A mintákat Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető és Unyi Miklós vízügyi koordinátor vették, a vizsgálatokat pedig dr. Boros Emil fogja elvégezni a szikes jelleget adó fő tulajdonságok szerint. Szempont lesz a sótartalom által meghatározott vezetőképesség, a pH (kémhatás) és a víz zavarossága is.

via Kiskunsági Nemzeti Park/Facebook

- Advertisement -
Exit mobile version