Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Pintér Sándor: Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért

- Advertisement -

„Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért” – mondta Pintér Sándor azon a Telex birtokába került hangfelvételen, ami a miniszter és az ellenzéki pártok szerdai egyeztetésén készült. A találkozót a belügyminiszter hívta össze fél órával a múlt hét pénteki diáktüntetés előtt, hogy a státusztörvényről beszéljenek.

Az egyeztetésre az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal. Az ellenzéki képviselőket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kísérte el az egyeztetésre.

A pedagógus-szakszervezetek most találkoztak először személyesen Pintér Sándorral, aki belügyminiszterként többek között az oktatásért is felel. Az egyeztetésen a szakmai szervezetek nem kaptak szót, Pintér Sándor egyedül a pártok képviselőivel állt szóba.

A hangfelvételén hallható, hogy a belügyminiszter egy dologról nem akar most beszélni, a fizetésekről. Ennek oka, hogy száz százalékig egyetért azzal a követeléssel, miszerint a pedagógusok bére a diplomások átlagbérét elérje vagy azt meghaladja. Szerinte amiben egyetértenek, arról felesleges vitatkozni, ezt el fogják érni.

Pintér Sándor azt felelte arra a kérdésre, hogy a 2024-es költségvetésben szerepel-e a pedagógusok bérének rendezése: bizonyos része szerepel, de az összegszerűség nap mint nap változik. Az biztos, hogy azoknak, akik a legkevesebbet keresik, mindenképp szeretnék a bérét emelni, és a hátrányos településeken tanítók bérét is mindenképp meg kell emelni. A kérdés, hogy mikortól legyen a növekedés.

Az ellenzék kérdezett rá a túlterhelésre, amire azt felelte a belügyminiszter, hogy ő a statisztikai adatok alapján a túlterhelést sem a diákoknál, sem a tanároknál nem tapasztalja.

Az egyik ellenzéki képviselő beszélt arról a felvételen, hogy a státusztörvény tovább csökkenti a tanárok szabadságát, teljesen új jogszabályra lenne szükség, új alapokra kell helyezni a tárgyalási folyamatot. Pintér szerint ez elég újszerű megközelítés, látszik, hogy teljes más megközelítésben gondolkodnak. A szabadság említésére pedig azt mondta, hogy a szabadság „egy nagyon szép kifejezés”, majd azzal folytatta, hogy a „szabadságot és az anarchiát ne tévesszük össze”.

A belügyminiszter Popper Pétert is idézte, miszerint „akiben zűrzavar van – zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van – rendet teremt maga körül.” 

Csak az ellenzéki képviselőket hallgatta meg Pintér Sándor az egyeztetésen, mert szerinte már tízszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral, ezeken az egyeztetéseken pedig jelentős előrelépések történtek.

Sajtótájékoztatót tartottak a tárgyalás után az ellenzéki pártok, ahol elmondták, hogy ez nem egy szakmai megbeszélés volt, hanem egy politikai bábszínház. Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője úgy értékelte a találkozót, hogy Pintér Sándor lózungokkal válaszolt az elhangzott felvetésekre. A miniszter azt ígérte nekik, hogy lesz egy újabb egyeztetési kör a szakértőkkel.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version