Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egészségügyi államtitkár: a modern ellátórendszerben a megelőzésen van a hangsúly

- Advertisement -

A Portfolio készített interjút Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral, aki szerint alapvető probléma, hogy egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltetünk.

Takács úgy fogalmazott, hogy a rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő. Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni.

Nagyobb hangsúly van a megelőzésen és a szűréseken egy modern egészségügyi ellátórendszerben, és több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek az egyik része az alapellátásban történik, a másik fele pedig a járóbeteg-ellátásban. Egy ilyen modern rendszerben kizárólag azokat a betegeket fektetjük kórházba, akiknek ténylegesen ott a helyük.

A jelenlegi kórházi struktúra túlméretezett, és mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma.

„Az ellátott esetekből a jövőben sem lesz kevesebb, viszont az orvostudomány fejlődésének hála a kórházban töltött idő jelentősen csökken. Csak egy példa: 30 évvel ezelőtt egy vakbélműtéttel 2-3 hetet bent kellett feküdni, most szövődménymentes esetben a 3.-5. napon a beteg hazamehet” – hangsúlyozta Takács.

Az ellátási profil átalakítása kapcsán elmondta, hogy nem zárják be a kórházakat, hanem áthangolják a funkcióikat úgy, hogy a lakóhely közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak.

Elhangzott még az interjújában, hogy

  • rosszul finanszírozott szakma a sebészet, mert 100 ezer forint bevételt 122 ezer forint ráfordításból tud realizálni.
  • A magyar egészségügy állatorvosi lova a Szent János Kórház, mert az egyik legrosszabb finanszírozási struktúrával rendelkezik.
  • Orvosból abszolút hiány nincs az országban, Takács szerint az orvosok esetében a töredékére esett vissza a külföldre vándorlás, viszont a szakdolgozóknál ugyanakkor nem ez a helyzet, ott van hiány.
- Advertisement -
Exit mobile version