Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Tényleg fóliázni kellett a könyveket, és ha igen, miért?

- Advertisement -

Egy millió forint bírságot szabtak ki a Libri könyvesbolthálózatra, a Lírára pedig 12 millió forint büntetés vár, amiért nem megfelelően árusítottak LMBTQ-témájú könyveket. Közérdekű adatigénylés útján a Lakmusz megkapta a fővárosi kormányhivataltól a két fogyasztóvédelmi határozatot.

A Libri reakciója – ami időközben a Mathias Corvinus Collegium többségi tulajdonába került – az volt a büntetésre, hogy egyes LMBTQ-témájú könyveket lefóliázva kezdett árulni, más könyveket pedig az ifjúsági irodalom kategóriából a felnőtt szórakoztató irodalom polcaira helyezett át.

A „gyermekvédelmi” törvény egyik végrehajtási rendelete tartalmaz előírást a zárt csomagolásra, azonban a szabály nehezen értelmezhető – vélik a könyvszakma képviselői. Ezért eltérő gyakorlatok alakultak ki az LMBTQ-kérdést érintő könyvek árusítására.

Kérdésként merült fel, hogy a rendelet betartatásáért felelős hatóság hogyan értelmezi az előírásokat, és milyen indoklással büntette meg a könyvkereskedelmi cégeket. A két határozat a kereskedelmi tevékenységekről szóló kormányrendelet 20/A. paragrafusának 3. bekezdésére hivatkozva büntetett.

„Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható” – szól a bekezdés.

A Líránál Alice Oseman Heartstopper – Fülig belég zúgtam című könyve miatt vizsgálódott a hatóság. A megismert határozat ezt annyiban pontosítja, hogy összesen 5 darab könyvről van szó, egy négyrészes sorozatról, aminek az első részét két kiadásban is forgalmazták.

A Librinél eddig nem volt ismert a mű címe, azonban a fogyasztóvédelmi döntésből kiderül, hogy Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című munkájáról van szó.

A Móra Kiadó ismertetője szerint „száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig”. Az egyes történetek közül a hatóságnak a könyv 42. oldalán található, a transznemű Coy Mathist bemutató mesével volt problémája.

„Egy Coy nevű fiú arra kérte a szüleit, hogy kislánynak szólítsák és vigyék el orvoshoz, hogy lányt csináljanak belőle. A történet arra is kitér, hogy a történet főhősének szülei bírósági úton érték el, hogy kisfiuk az iskolai fiú WC helyett a lányok által használt mosdóban végezhesse el szükségleteit” – szól a történet.

A kormányhivatal szerint „a gyermekeknek szóló kiadvány (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg, ennek ellenére (…) nem volt elkülönítve a többi terméktől és nem volt zárt csomagolásban forgalmazva”.

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a Libri a gyerekkönyv részlegen, a többi gyermekkönyv között árulta – ez bizonyítja a kormányhivatal szerint, hogy gyermekeknek szóló kiadványról van szó. A határozatból kiderül, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzés után a Libri átsorolta a könyvet a gyermeknevelés tematikába, tehát a felnőtteknek szóló kiadványok közé, és „a boltokban megkezdték a 6+-os korosztályi ajánló leragasztását, eltakarását”.

Ez azonban nem volt elég a kormányhivatalnak, az egymilliós bírság mellett arra kötelezték a Librit, hogy a kiadvány forgalmazása a továbbiakban „zárt csomagolás alkalmazásával és a többi terméktől elkülönítve történjen”.

A Heartstopper-könyveket a Líra az ifjúsági irodalom polcon árulta, a könyvek hátsó borítóján pedig az állt a határozat szerint, hogy 14 éves kortól ajánlják.

Mivel a kormányrendelet a 18 év alatti személyeket tekinti gyermeknek, a kormányhivatal ezt a könyvet is „gyermekeknek szóló” kiadványként értékelte, és a 12 milliós bírság mellett a Lírát is kötelezte a fóliázásra és az elkülönítésre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version