Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Október közepe van, és Hetényben virágzik a… na, mi?

- Advertisement -

Nem, nem az aranyeső. Nem is az aranyvessző. Hát akkor mi? Az aranycserje. Így vagy úgy, de igencsak furcsa ősszel a virágzását látni.

Hetényegyházi olvasónktól kaptunk képeket a kertjükben napokban kivirágzó aranycserjéről. Mint elárulta, ugyan ez nem szokványos, de az utóbbi években azért volt már rá példa, ha szép hosszú és meleg volt az ősz. Ráadásul ez a bokor sok napfényt kap és védett helyen van. Egy másik, amelyik az utcai előkertben árnyékosabb részen található, nem virágzik.

Ahány kertészeti oldalon megnéztük, mindenhol azt írják: az aranycserje (latinul Forsythia) virágai a tavaszi lombfakadás előtt, március-áprilisban nyílnak, őszi virágzásáról nem ejtenek szót. Talán nem hibázunk túl nagyot, ha emögött is a klímaváltozás hatására gyanakszunk.

Őszi csendélet Hetényegyházáról: itt viszonylag sok napfényt kap a aranycserje / Fotó: Takács Tiborné

Sokan elsőre biztos azt mondanák egyébként, hogy aranyesőről van szó. A köznyelvben is így terjedt el, megszokásból a legtöbben így hívjuk ezt a növényt. Valójában helytelenül, ugyanis az aranyeső egy másik szép, ugyancsak sárga virágú növény. Leginkább az különbözteti meg az aranycserjétől, hogy lecsüngő virágfürtjei vannak.

Ez az aranyeső / Fotó: Pixabay.com

És hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, van még az aranyvessző is, de azért az eléggé eltér az aranyesőtől és az aranycserjétől is (ha valaki még nem vesztette el a fonalat, utóbbit aranyfának is nevezik).

Ez pedig a kanadai aranyvessző / Fotó: Pixabay.com

- Advertisement -
Exit mobile version