fbpx

FRISS HÍREK

IDEA jelentés: az EU-ban Magyarországon a leggyengébbek a demokratikus értékek

- Advertisement -

A Demokrácia és Választási Segítségnyújtás Nemzetközi Intézete (IDEA) „A 2023-as demokrácia globális állapota” elnevezésű jelentése szerint a világ minden régiójában demokratikus hanyatlás tapasztalható. Az értékelés a tekintélyelvű tendenciák globális felfutását mutatja.

Seema Shah, az IDEA demokráciaértékelési részlegének vezetője elmondta:

„Ez a hatodik egymást követő év, amikor adathalmazunk eredménye csökken, ez a leghosszabb ilyen időszak, amióta elkezdtük az adatgyűjtést”.

A rangsorok meghatározásához 17 különböző mérőszámot használnak, köztük a polgári szabadságjogokat, a bírói függetlenséget és a jogállamiságot is. A vizsgálat 173 ország adatain alapul, amelyek közül az európaiak a világ legjobban teljesítő régiójaként áll az élen, de a helyzet a kontinensen eltérő.

„A jól teljesítő országokban is vannak valóban jelentős visszaesések. Ezek az országok továbbra is jól teljesítenek, de fontos, hogy megállítsuk ezeknek a hanyatlását, mielőtt még komolyabbá válnának. Láttunk tehát olyan dolgokat, mint a szólásszabadság, a sajtószabadság és a jogállamiság korlátozása Európa-szerte, és kifejezetten egyes országokban” – mondta Seema Shah.

Az Európai Unió legalacsonyabb értékekkel rendelkező tagállamai Magyarország, Lengyelország és Románia, amely utóbbi a harmadik legrosszabbként szerepel. A legjobb demokratikus teljesítményt nyújtó országok az uniós blokkban pedig a skandináv országok. Dánia áll az élen mind Európában, mind világszerte, Finnország és Svédország a harmadik és negyedik helyen áll, miközben Németország a második helyre jött fel. Külön kiemelték a jogállamiság terén tapasztalt meredek hanyatlásuk miatt Ausztriát és Portugáliát.

„Közép-Európát és néhány közép-európai országot a régió demokratikus növekedésének egyfajta új epicentrumaként azonosítottuk. Valóban jelentős növekedést tapasztaltunk olyan országokban, mint Moldova, Örményország, Szlovénia. És a fejlődés bizonyos esetekben meglehetősen drámai volt” – magyarázta Seema Shah.

Hasonló cikkünk:  Eurobarométer: a magyarok a békét és a demokráciát féltik, és 46 százalékuk pozitívan gondol az Unióra

Az említett 17 mérőszámot négy szempont alapján csoportosították:

  1. A jogok a tisztességes jogrendszer, a polgári szabadságjogok tiszteletben tartása, a demokrácia anyagi és társadalmi támaszainak elérhetősége, valamint a társadalmi csoportok és nemek közötti politikai és társadalmi egyenlőség megvalósulásának mértéke.
  2. A jogállamiság tartalmazza az igazságszolgáltatás kormányzati befolyástól való függetlenségének értékelését, azt, hogy a közigazgatásban milyen mértékben használják hivatalukat személyes haszonszerzésre, mennyire kiszámítható a törvények végrehajtása, és milyen mértékben mentesek az emberek a politikai erőszaktól.
  3. A képviselet a választási folyamatok hitelességének mérőszáma, a törvényhozás hatékonysága és a helyi demokratikus képviselet minősége.
  4. A részvétel azt méri, hogy a polgárok mennyire vesznek részt a demokratikus megnyilvánulásokban a választások alatt és között. Tartalmazza a civil társadalom működésének kontextusának értékelését, az érdekcsoportok erejét, az egyesületekkel és szakszervezetekkel való kapcsolattartás mértékét, valamint a nemzeti választásokon való részvételt.

 

Minden kategória értékelése 0-tól 1-ig terjed, ahol az 1 a legdemokratikusabb. A magyar számok a következők:

  • Jogállamiság – 0,526 – globális 64. hely
  • Jogok – 0,631 – globális 44. hely
  • Képviselet – 0,548 – globális 85. hely
  • Részvétel – 0.443 – globális 125. hely

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...