Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nem adta vissza idős szomszédjának a bankkártyáját, inkább leemelt a számlájáról kétmilliót

- Advertisement -

Vádat emelt az ügyészség egy kecskeméti férfival szemben, aki közel 2 millió forintot vett fel jogosulatlanul 86 éves szomszédja bankszámlájáról. Korábban többször bevásárolt az idős asszonynak, ő valószínűleg ezért bízott meg annyira a vádlottban, hogy megadta neki a PIN-kódját is.

Dr. Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője elmondta: a férfi és az idős sértett szomszédok voltak egy kecskeméti társasházban, a vádlott alkalmanként bevásárolt a rossz egészségi állapotban lévő asszonynak, akinek a bankszámlájáról készpénzt is vett fel.

Az egyik ilyen alkalom után azonban nem adta vissza a sértettnek a bankkártyáját, hanem arról – mivel korábban megkapta a PIN-kódot – 2021 október-november folyamán egy hónap leforgása alatt tizenötször vett fel pénzt, összesen 1 millió 848 ezer forintot. Hangsúlyozandó: a sértett tudta és hozzájárulása nélkül. Az utolsó két készpénzfelvétel előtt még le is kérdezte a számla egyenlegét, hogy megtudja, még mennyit emelhet le. Mindössze 28 forintot hagyott az idős nő bankszámláján. Hogy megtérítette-e a kárt a vádlott, az nem derül ki az ügyészség közleményéből, de mivel az ilyen részleteket szokták közölni, így vélhetően nem.

A Kecskeméti Járási Ügyészség a férfit információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja, és tárgyalás mellőzésével közérdekű munkát indítványoz neki. Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Nem árt a bizalmatlanság

Nem mondunk azzal nagy újdonságot, hogy az idősek gyakran kiszolgáltatott helyzetét egyesek igyekeznek kihasználni. Vannak olyan bűnözők, aki egyenesen a nyugdíjasokra specializálódnak, őket próbálják átverni valamilyen módszerrel. Bár a most említett szomorú eset olyan szempontból egyedi, hogy a sértett hölgyet nem egy ismeretlen személy, hanem a szomszédja csapta be és károsította meg, egy olyan ember, akiben hosszabb ideje megbízott, és aki korábban segített is neki. Tanulságként könnyű lenne rávágni, hogy ne adja oda senki a bankkártyáját másnak, de nem tudhatjuk, milyen körülmények, nehézségek szorították erre a megoldásra a sértettet (nem lakik a közelben hozzátartozója, aki segítene neki, nem tud kimozdulni a lakásából…)

A rendőrség mindenesetre igyekszik rendszeresen kampányolni bűnmegelőzési céllal, hogy minél kevesebben váljanak csalás áldozatává. A megyei rendőr-főkapitányság nemrég például egy olyan esetet osztott meg, mikor egy idős asszonyt azzal az információval kerestek telefonon, hogy fiát letartóztatták, ezért több millió forintot kell óvadékként egy ügyvédnek átadnia. A nő megijedt és egy előre megbeszélt kiskunfélegyházi utcában a kért összeget átnyújtotta az elkövetőnek.

De a a megyei főkapitányság a romantikus csalásokra is figyelmeztet, amikor egy hamis társkereső profilt használó csalónak sikerült elnyernie a kiszemelt úr/hölgy bizalmát, majd megkéri áldozatát, hogy küldjön neki pénzt, mert…

  • szeretné személyesen megismerni, de az utazásra, vízumra nincsen pénze
  • sürgősen műteni kell a gyermekét vagy az idős apját/anyját, melyre nincs pénze
  • baleset érte, de az orvosi ellátásra nincsen pénze
  • családi vállalkozása bajban van és ha nem kap pénzt, mindenét elveszíti
  • férje/felesége halála után jelentős adósság maradt rá, melyet egyedül nem tud kifizetni.

Jellemző beetető szöveg a csalóktól, hogy:

  • tartozásai miatt nem tudja elhagyni az országot és nem tudja személyesen meglátogatni a hölgyet/urat, akivel megismerkedett
  • a korábban megvásárolt repülőjegyét ellopták, így nem tud utazni, de ha kap pénzt, vesz jegyet a következő járatra
  • feleségül venné, de nincs rá pénze.

„A csalók minden esetben olyan történetet találnak ki, melyek megkönnyítik a személyes találkozás elkerülését. Gyakran állítják, hogy az építőiparban tevékenykednek – mérnökök, olajfúrón dolgoznak -, orvosok, katonák vagy valamely világszervezetnél dolgoznak.
A csaló addig marad kapcsolatban áldozatával, amíg az fizet neki. Ha már nem kap több pénzt, esetleg lebukik, azonnal eltűnik” – hívja fel a figyelmet a főkapitányság.

A rendőrség feltételezése szerint az ilyen bűncselekmények esetében nagy a látencia, mert a sértettek jelentős része szégyelli a vele történteket, így nem tesz feljelentést vagy bejelentést a rendőrségen – márpedig ezzel úgymond realizálja a veszteségét, és esély sem lesz rá, hogy pénzét valaha visszakapja.

Az online csalások és átverések legelterjedtebb formáit nemrég egy minisorozatban mutatta be a rendőrség, óvatosságra intve azokkal az SMS-ekkel kapcsolatban, amelyekben bankkártyás fizetésre, banki utalásra, vagy szolgáltatás kiegyenlítésére szólítanak fel.

YouTube video player

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője – aki sokáig Kecskeméten volt a rendőrség sajtósa, és nem mellesleg színészből lett rendőrségi szóvivő – nemrég egy másik, igen hatásos – és helyenként kisípolt – videóban tette helyére a dolgokat: a rendőrség soha nem fog SMS-ben üzenetet küldeni be nem fizetett bírságokról, büntetésekről. Egyben el is küldte az ilyen trükkökkel próbálkozó illetőket melegebb éghajlatokra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version