Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A Mol két részletben fogja érvényesíteni az üzemanyagok jövedéki adóemelését

- Advertisement -

A Mol benzinkutain két lépcsőben tervezi érvényre juttatni a januárban életbe lépő jövedéki adóemelést – vette észre a Portfolio Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója nyilatkozatát az Indexen. Az első emelésre január elsején, a másodikra pedig majd január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal.

Azzal indokolta a döntést a Mol, hogy így a fogyasztókat egyszerre nem terheli majd ez a plusz adóteher. Orosz András elmondta, ha a januári időszakban a makrogazdasági körülmények (pl. olajár-emelkedés vagy forint gyengülés) egyéb árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja.

A szakember hozzátette, hogy a lépéssel betartják a jogszabályokat, ugyanis a 41 forintos emelést papíron az árakban érvényesítik, azonban a kedvezménynek megfelelően csökkentik a termék kereskedelmi árát.

A kormány jelentősen túlbiztosítja magát a 41 forintos jövedékiadó-emeléssel, mert az új adóteher egészen a 420 forintos euróárfolyamig elegendő. Spekulációk szerint a kormány esetleg az EU-s rendelet szerint is alkalmazandó idei, október eleji euró-árfolyam mellett határozza meg a 2024-től aktuális adóterhet, ebben az esetben jóval kisebb benzinár-emelkedést láthattak volna az autósok a kutakon januártól, de végül nem ez a döntés született.

A magyar töltőállomásokon is érezhető volt az október közepe óta tartó olajár-esés, már a gázolaj esetében is a lélektanilag fontos 600 forint alá csökkent a literenkénti ár. A jelenlegi árak és a kirajzolódó trend mentén vélhetően úgy gondolkodott a kormány, hogy a lakosságnak nem fog annyira fájni a 41 forintos áremelés.

Régiós összehasonlításban a január végén már teljesen érvénybe lépő, 41,3 forintos drágulás a benzin esetében literenként több, mint 100 forintot ver majd a magyar ár a lista legalsó fokán lévő Romániára. Ha egy átlagos autó benzintartáját 50 literesnek tekintjük, akkor elmondható, hogy itthon egy teli tankolásnál közel 5500 forinttal kell többet fizetni, mint egy román kúton. A dízel esetében ugyancsak elmondhatjuk, hogy vélhetően messze a régió legmagasabb árait kell majd fizetniük a magyar fogyasztóknak a kutakon.

- Advertisement -
Exit mobile version