Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy szegedi professzor szerint a KSH módszertana nem a valóságot tükrözi

- Advertisement -

Katona Tamás statisztikus, korábbi KSH elnök, a Szegedi Tudományegyetem statisztikai tanszékének professzora arra a következtetésre jutott, hogy ha a Központi Statisztikai Hivatal a korábbi években használt módszertan alapján számította volna ki az energiaárak változását, akkor az infláció októberben valahol 11–12 százalék között lenne.

A KSH szerint októberben 10 százalék alá csökkent az infláció, pontosabban a mutató 9,9 százalékra való csökkenését kizárólag a KSH módszertana mutatja. Ezt több közgazdász is így látja.

Katona szerint „az elmúlt egy évben a lakosság igyekezett az energiafogyasztását a rezsicsökkentett részbe szorítani, emiatt jelentősen esett az enargiafelhasználás is. Egyre többen kerültek át a rezsicsökkentett kategóriába, amit a KSH árcsökkentésként számolt el, holott az árak nem, csak a fogyasztás mérséklődött”.

Ha a KSH az energiaárakat változatlan súllyal és módon vette volna figyelembe a fogyasztásban, akkor 11 százalékon ragadt volna az infláció októberben – véli Katona.

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -
Exit mobile version