Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egymásnak feszült a református egyház és az önkormányzat Hódmezővásárhelyen – a tét egymilliárd forintnyi terület

- Advertisement -

Egy rész a belvárosból, egy műemléképület, valamint egy régi árvízvédelmi téglafal egy szakasza, ezeket akarja Hódmezővásárhelyen a saját tulajdonába venni az Ótemplomi Református Egyházközség. Ezek mellett vita folyik az egyház által igényelt iskolaépületekről is.

Az újra megnyitott egyházi kárpótlási törvény alapján tart igényt a református egyház az ingatlanokra, amelyeket viszont az önkormányzat nem akar átadni. Várhatóan a bíróság fog dönteni, de végül akár helyi népszavazást is kiírhatnak. A helyi kormányoldali sajtó szerint pedig egyházellenes gyűlöletkeltésről van szó.

A mintegy 1600 négyzetméteres terület a belváros központjában, a reformátusok temploma körül fekszik. A város önkormányzata a novemberi ülésén tárgyalta volna az igényt, de a közgyűlést megelőző napon este 7 után újabb iratokat nyújtott be az egyház a követelései alátámasztására, és az iratok elemzésére már nem volt elég idő. Petrovics György aljegyző azt javasolta, vegyék le a napirendről, ami meg is történt.

„A hivatal álláspontja szerint a város tulajdonában álló ingatlanok átadásának a törvényi feltételei nincsenek meg” – mondta az aljegyző.

Az ülésen ennek ellenére is éles vita folyt a reformátusok igényeiről: a Fidesz képviselői támogatták, Márki-Zay Péter polgármester és az ő oldalán állók elutasították az egyház követeléseit.

A reformátusok a Kossuth térnek olyan részére adták be az igényt, amely egy épülő parkolóház könnyű megközelítéséhez és kétoldali megkerüléséhez is fontos lenne. Ez a polgármester szerint felháborító.

Márki-Zay Péter kijelentette, hogy a jogvitát lefolytatják, és bíznak abban, hogy a jogállamnak még van annyi maradványa Magyarországon, hogy ezeket a pereket meg is nyerjék.

Hódmezővásárhely főterén most folyik a belváros felújításának 200 millió forintba kerülő harmadik része. Ezért építési kerítés veszi körül a templomot és részben a téglafalat is, de mindkettő megközelíthető. A tervek szerint jövő májusra készül el a munka. Az egykori Magtár most üresen álló épületét a város idegenforgalmi hasznosításra szeretné felújítani.

Az egyház már 2021 novemberében eldöntötte, hogy kérelmet nyújtanak be az ingatlanokra. A vitát azt szülte, hogy az önkormányzat a nyáron megkezdte a Kossuth tér felújítását, és a templom közelében áttörette a régi téglafalat. Az egykor árvízvédelmi céllal készült téglafal a belvárost veszi körül, de csak néhány részen lehet áthaladni rajta, ahol régen kapukat hagytak a közlekedéshez az építők, illetve ahol azóta lebontották.

A reformátusok szerint a templom körüli terület és a téglafal nem megfelelő önkormányzati kezelése sérti a szakrális tér méltó rendezését, amit ők kizárólag a műemléki és a szakrális érdekek alapján tudnak elképzelni.

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség szerint a törvény alapján szabályosan igénylik az ingatlanokat, amelyek több mint 60 évvel ezelőtt még egyházi tulajdonban voltak:

„az Ótemplomi Magtár, az (egykori) Ótemplomi Védfal és az azt övező kert a rajta található lelkészsírokkal szakrális egységet képez, ami a református egyház tulajdonát (1949. május 5-től a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség) képezte az 1960. január 23. napján kelt, Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság végzésig, amely ezen területeket a Magyar Állam részére bekebelezte” – írták újságírói kérdésre válaszolva.

Csirák Dalma, a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense elmondta, hogy várhatóan a következő közgyűlésen tárgyalják majd a képviselők a református egyház belvárosi ingatlanokra benyújtott igénylését, addig más hivatalos lépésre nem készül az önkormányzat.

Az önkormányzat és a reformátusok között vita van két másik ingatlanról is, amelyek az önkormányzaté, de egyházi iskolák működnek bennük, az egyikben csak részben. A város nem hajlandó átadni az épületeket, ezért a reformátusok bírósághoz fordultak.

Márki-Zay Péter szerint nem szabad eltűrni, hogy az egyház önkormányzati ingatlanokat szerezzen meg a várostól összesen mintegy 1 milliárd forint értékben, ezt főként a két nagyméretű iskolaépület elméleti ára adja ki. A polgármester elmondta, ha a bíróság az egyház javára dönt a vitás ügyekben, fellebbeznek, amíg csak lehet, és ha más lehetőség nem marad, helyi népszavazást kezdeményeznek a városi ingatlanok tulajdonjogáról.

Márki-Zay erkölcstelennek tartja és lopásnak nevezte, hogy a református egyház városi ingatlanokat ingyenesen akar megszerezni. A Promenád24 című helyi internetes lap Márki-Zay Péternek az egyházi tulajdonigényekkel kapcsolatos véleményéről azt írta:

„A LEGVADABB KOMMUNIZMUSBAN SEM VOLT OLYAN EGYHÁZELLENES GYŰLÖLETKELTÉS, MINT AMIT MÁRKI-ZAY PÉTER MOST MÁR JÓ IDEJE A VÁSÁRHELYI REFORMÁTUSOKKAL SZEMBEN FOLYTAT.”

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa szeptember elején egy nyilatkozatban közölte, hogy támogatja a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközséget az iskolája „zavartalan működéséért folytatott jogos küzdelmében”. Ez a dokumentum nem említi a többi belvárosi ingatlanra később, novemberben benyújtott igényt. A reformátusok által megszerezni kívánt vásárhelyi ingatlanok ügyéről valószínűleg még hosszú vita várható.

via Telex

- Advertisement -
Exit mobile version