Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lánczi Tamás: Bízzanak bennem

- Advertisement -

Tavaly év végén elfogadták a szuverenitásvédelmi törvényt, ami alapján létrehoznak egy új intézményt, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. Ennek élére találták meg Lánczi Tamás kormányközeli politológust, a Századvég Alapítvány volt vezető elemzőjét, a Figyelő című lap főszerkesztőjét. Felháborodás is övezte a lap egyik számát, amiben név szerint jelentettek meg egy listát a kormánypropaganda által Soros-zsoldosnak kikiáltott magánszemélyekről, oktatókról, újságírókról és civil szervezetekről.

Lánczi a Hír TV-nek nyilatkozott: a semmiből kell létrehozni a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, „ritka ez az ezeréves magyar jogfejlődésben”, olyan a világban nincs is, mint ez. „A jog nyelvén ez egy sui generis intézmény, vagy hungarikum, ha kicsit közérthetőbben akarok fogalmazni.”

A politológus az esetleges elfogultságára irányuló kritikákra reagálva csak ezt kérte: „Bízzanak bennem.” Pár perccel előtte még arról beszélt, hogy a tavalyi országgyűlési választásokon „láttuk, az elmúlt másfél évben fény derült arra, hogy milyen külföldi befolyásolási kísérletek történtek, valakik több milliárd forinttal megpróbálták befolyásolni a magyar választások kimenetelét.”

Lánczi elmondása szerint nem akar „prekoncepcióval élni”, de szerinte olyanoktól jönnek felé a vádak, akik „a dollárbaloldal és a dollármédia történetben maguk is involválódva voltak”. Elmondta, annyi biztos, ha a hivatalt éri támadás, ő azt meg fogja védeni, mert a munkájukat és a dolgozóikat „nem félemlíthetik meg.”

A Szuverenitásvédelmi Hivatal felépítéséről elmondta, hogy nem hatóságként, de önálló államigazgatási szervként fognak dolgozni. Csak vizsgálódni fognak, nyomozni és szankcionálni nem, viszont „támaszkodni fognak” a többi államigazgatási szervre, amiknek vannak nyomozati jogköreik, az általuk összegyűjtött adatokból dolgozik majd a hivatal. Pici lesz, de hatékony – mondta.

A hivatal vizsgálhat majd magánszemélyeket, mert Lánczi szerint az igazi probléma ott van, amikor „külföldi szereplők elbújnak más szereplők, más cégek mögé, alapítványok és sajtótermékek mögé, és rajtuk keresztül próbálják meg manipulálni, befolyásolni a magyar közpolitikát.”

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálhatja. Tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhat majd a hatóság: a „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” a jogalkotó úgy értelmezheti majd, ahogy neki tetszik. Arról, hogy egyáltalán milyen szereplőkre vonatkozik az új törvény (pl. a sajtóra), a kormány az új szabály bejelentése óta ködösít.

A hivatal vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Lánczi Tamás január közepén teheti le az esküjét a Sándor-palotában. Lánczi fizetése közel 5 millió forint lesz, azt ugyanis a jegybank elnökének járó havi bér 80 százalékának megfelelő összegben határozták meg.

Egy törvénymódosítás szerint Lánczi a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjeként az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan mentelmi jogot is kapna.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version