fbpx

FRISS HÍREK

A Zöld fordulat vége – Az EU Bizottság kihátrált a mérgező növényvédő szerek korlátozásából

- Advertisement -

A jelenlegi Bizottság legfőbb vállalása a Green Deal (Zöld Fordulat) javaslatcsomag egyik központi eleme az európai mezőgazdaság környezetbaráttá alakítása volt. A jobboldalról jövő politikai támadások és az Európa szerte egyre radikálisabbá váló gazdatüntetések hatására Ursula Von der Leyen visszavonta a Bizottság javaslatát, mely az európai zöld megállapodást szolgálta volna.

Az elmúlt hetekben a traktorokkal körülzárt Párizsról, a lángoló szalmabálákkal borított brüsszeli terekről, a lezárt német autópályákról szóltak a nemzetközi hírek. Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Görögországban, Portugáliában és Hollandiában is tüntettek a gazdák. (A gazdatüntetések mélyebb okairól és mögöttes céljairól egy későbbi részletes anyaggal jelentkezünk majd a KecsUP-on.) A mezőgazdasági termelők dühét a jobboldali politikusok igyekeztek a saját politikai érdekükben kihasználni.  Amiképp a magyar miniszterelnök is mondta a tüntető gazdáknak Brüsszelben: politikai elitváltásra van szükség Európában. 

A brüsszeli politikai elit megrémült attól, hogy politikai földindulást okoznak az egyre-másra gyarapodó gazdatüntetések. Miként az történt a tavalyi helyhatósági és felsőházi holland választásokon, ahol a BBB (egy addig 1 százalékos támogatottságú agrárius Paraszt-Polgári Mozgalom nevű formáció) ért el kimagasló eredményt a nitrogén-kibocsátás csökkentésére irányuló szabályozás kapcsán a holland gazda tüntetések főszereplőjeként. Ez megingatta a holland kormánykoalíciót és az előrehozott parlamenti választásokon már a Geert Wilders  vezette bevándorlásellenes Szabadságpárt ugrott az élre.

Az európai centrista elit nem engedhette meg magának ezt a kockázatot az EP választások előtt, hogy a következő ciklusban kisebbségbe szoruljon a hagyományos konzervatívok-szocialisták-liberálisok bonyolult alkurendszerén alapuló hatalmi konglomerátum az Európai Parlamentben a szélsőjobboldali erők előretörése miatt.  

Az EU GDP-jének 1,4 százalékát, és az unióban a foglalkoztatottság körülbelül 4,5 százalékát adó agrárium finanszírozása viszi el az egész EU költségvetésének közel harmadát. Mivel ez egy közös uniós politika, a szabályozások is uniós szinten születnek meg. Az agrárköltségvetés reformja mindig nagy vitákat hoz a felszínre hétévente az uniós költségvetés elfogadása előtt. A Greta Thunberg fémjelezte Fridays For Future klímaaktivisták hiába tüntettek az uniós agárköltségvetés kizöldítéséért az előző reform során 2020-ban és 2021-ben, szerintük a business as usual ment tovább. 

A Green Deal az európai zöld megállapodást szolgálta volna

A 2019-es európai parlamenti választások után az Európai Bizottság vezetője, Ursula Von der Leyen meghirdette a Green Deal programot, amely jogszabály csomag az európai gazdaság környezetbarátabbá alakítását lett volna hivatott szolgálni. Komoly politikai súlyt is kapott az ügy, hiszen az EP választáson az európai szocialisták csúcsjelöltje, a holland Frans Timmermans kapta meg Bizottsági alelnökként a portfóliójába a Green Deal menedzselését. Ez a program volt a legfontosabb vállalása a jelenlegi Bizottságnak.

Hasonló cikkünk:  A magyarok többsége szerint előnyös az EU-tagság

Mégis az egészet megalapozó Európai Klímatörvényben végül alacsonyabb kibocsátás csökkentési célokat tűztek ki, mint ami a tudományos konszenzus szerint szükséges a klímaválság radikális eszkalálódásának megelőzéséhez. A Taxonomy rendeletben például a gázipari beruházásokat is zöld beruházásnak minősítették a döntéshozók. A természethelyreállítási program hiába volt előremutató a parlamenti szavazás után, teljesen felvizezték a Tanácsban. Frans Timmermans haza is ment, és nem is vállalta a politikai felelősséget, mikor elbukni látszott a rábízott program. 

Traktorok zárják el az utcákat a 2024. február 1-i, brüsszeli tiltakozáson / Fotó: Bloomberg

A Green Deal utolsó programelemét a héten dobta sutba Ursula Von der Leyen, amikor bejelentette hogy visszavonja a Bizottság azt a rendelettervezetet, amely 2030-ra a különböző kémiai növényvédőszer felhasználás 50 százalékos csökkentését tűzte volna ki célul. Megkérdőjelezhető ezen döntés után nem csupán az unió környezeti elkötelezettsége, hanem a közvetlen demokratikus eszközként használt Európai Polgári kezdeményezés értelme is. Hiszen több, mint egymillió uniós polgár írta alá a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” néven futó kezdeményezést. Ezen hivatalos aláírásgyűjtés azt a jogszabály változtatást irányozta elő a beporzók védelmében, hogy a növényvédőszernek nevezett kemikáliák használatát 80 százalékkal csökkentsék az unióban

Az Európai Bizottság elnöke azzal indokolta döntését, hogy a tervezetet tavaly novemberben több ok miatt sem szavazta meg az Európai Parlament. Európa szerte pedig a már említett gazdatüntetések kezdődtek el. Az uniós vezetők így nemcsak saját vállalásaikat, hanem a közvetlen demokratikus procedúrában az akaratukat kinyilvánító polgárokat vették semmibe annak érdekében, hogy megpróbálják a gazdatüntetéseket csillapítani, és a szélsőjobb előretörését megállítani. Kevés sikerrel, mert a tüntetések azóta is tartanak, az EP választásokon pedig továbbra is komoly növekedésre számíthatnak a populista pártok.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...