fbpx

FRISS HÍREK

Miért ellenzi Orbán az új NATO-főtitkár jelöltet?

- Advertisement -

Hamarosan megüresedik az észak-atlanti katonai-politikai szövetség vezető tisztsége. És már az is megvan, hogy Orbán Viktor politikai ellenfele, Mark Rutte holland miniszterelnök lehet a következő NATO-főtitkár. A holland politikus meggyőződéses atlantista, akiről azt tudni, hogy pragmatikus, de az orosz-ukrán háború miatt az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás fenntartását és fokozását is elvárják.

Az USA és a NATO kapcsolata már a kezdetektől is meghatározó volt a szervezet életében, hiszen az USA adja a szövetség messze legerősebb haderejét. Gyakran a washingtoni State Department döntései gyakorolnak nagyobb befolyást a NATO-ra, mint magának a NATO főtitkárának az akarata. A NATO-főtitkárnak ugyan széles jogkörei vannak papíron, de gyakorlatban az amerikai befolyás dominál. Ezt ellensúlyozva  általában egy másik tagország adja a főtitkárt, és jelenleg a norvég Jens Stoltenberg vezeti az Észak-Atlanti Védelmi Szervezetet.  

Ismét egy holland

A jelenlegi vezetése mandátuma lejár, és a holland politikus, Mark Rutte személye került előtérbe a pozíció betöltésére. A szervezet eddigi 13 főtitkárából hat volt előtte a hazájában miniszterelnök, mert komoly diplomáciai és döntéshozói tapasztalat feltétele a támogatásnak. A hollandok már háromszor vezették a NATO-t, és most úgy tűnik, hogy újra egy németalföldi fogja átvenni a vezetést. Az USA, Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország is támogatja Rutte jelölését, így komoly háttér támogatással rendelkezik. Egyes információk szerint, már a tagállamok kétharmadának a voksát bezsebelte előre Rutte. 

Orbán régi ellenfele

Azonban Orbán Viktor kormánya ellenzi Rutte kinevezését, mert a holland a 2010 és 2023 közötti miniszterelnöki munkája során komolyan kritizálta a magyar kollégáját  a jogállam leépülése miatt és a korrupció elleni fellépés hiányáért. Ez Orbán számára további diplomáciai kudarcot jelent, és szembeállítja a nyugati szövetségi rendszer más vezetőivel. A holland politikus amikor már sokadik alkalommal akadályozta az Orbán-kormány az EU-s közös döntéshozatalt, azt mondta, hogy “térdre kell kényszeríteni Magyarországot.” Erre reagált úgy a magyar miniszterelnök, hogy “A magyar ember a Jóisten előtt térdel le, a hazája előtt térdel le, és amikor megkéri szerelmének a kezét.” 

Hasonló cikkünk:  Bloomberg: annyira elmérgesedett Matolcsy és Orbán között a viszony, hogy szóba se állnak egymással

Nem osztanak lapokat Kelet-Európának

Az egy releváns felvetés, hogy a kelet-európai államok, beleértve Lengyelországot is, alulreprezentáltak a NATO és az EU vezető pozícióban. Az észt miniszterelnök is hevesen kritizálta Ruttét, mert Hollandia nem teljesítette a NATO egyezményben előírt 2 százalékos mértékű GDP arányos katonai kiadásokat, amikor Rutte volt a miniszterelnök. Bár Lengyelország jelentős befolyással rendelkezik a régióban, nem valószínű, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök a NATO-pozícióért folytatott küzdelemben használja fel a befolyását; inkább az EU-s top pozíciók osztokodásánál szeretne lengyel vezetőt helyzetbe hozni. 

Orbán és Macron francia elnök többször is kifejezték, hogy szeretnének elmozdulni a NATO felől egy egységes európai hadsereg irányába. Amikor erre volt politikai tér, 2018-ban Merkel és Macron vezetésével igyekezték politikailag megalapozni az USA-tól való lassú leválást, akkor pont Mark Rutte volt az, aki lehűtötte a kedélyeket. A holland azt mondta, hogy a NATO az európai védelem sarokköve. Így kinevezésével biztosan nem lesznek valós lépések a francia és magyar vezető által óhajtott irányba. 

Mark Rutte potenciális kihívója, Klaus Johannis román elnök, szintén versenyben van a pozícióért. Johannis valószínűleg inkább azért indul, hogy erősítse az uniós külügyi főképviselői pozícióért folytatott küzdelmét. Nem támogatja egyik nagyobb állam sem, hiába ápol jó nyugati kapcsolatokat a román elnök. 

Trump jóbarátja

Rutte szoros kapcsolatot ápol Donald Trumppal, és együttműködik abban, hogy a tagállamok növeljék védelmi kiadásaikat. Ha a tengerentúlon ismét Trump nyeri meg a Fehér Házért folytatott választási küzdelmet nem kell attól félni, hogy Rutte és Trump között óriási konfliktusok lennének, hiszen a holland érti Trump nyelvét és személyesen jó viszonyban vannak. Nevezték már őt  a nyugati sajtóban Trump suttogónak is.

Mark Rutte kinevezése lejátszott meccs. Orbán ellenállása csak Magyarország további diplomácia hitelességének erodálását hozza magával. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...