fbpx

FRISS HÍREK

A magyar betétek csaknem 12%-ka külföldi bankokban van

- Advertisement -

A magyarok bankbetétjeinek nyolcada már külföldön van. A hazai befektetők 2011-ben kezdték gyors ütemben kivinni a pénzüket az országból, de a folyamat 2022-ben pörgött fel igazán. 2023 végén már csaknem 1700 milliárd forintnyi összeget tartottak külföldi bankbetétekben – írja a Bank360.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint a magyarok külföldi bankokban lévő betétállománya csúcson volt 2023 végén – 1676,6 milliárd forinton tetőzött. Ez az összes lakossági betétállomány csaknem 12 százaléka.

Bár csökkent a lakossági megtakarítások állománya tavaly – magas infláció és állampapírhozamok, valamint a szerény banki kamatok miatt – de a külföldi betéteké gyarapodott. A magyarok annak ellenére is inkább külföldön takarítottak meg, hogy néhány hazai bank is kedvező betétajánlattal állt elő.

Hasonló cikkünk:  Az utóbbi években jelentősen visszaesett az új befektetők száma Magyarországon

2010-2011-ben kezdték a magyarok külföldre menekíteni megtakarításaikat, egyik oka a magánnyugdíjpénztárak államosítása lehetett, a másik a 2011 végén kitört bankpánik. 2010 óta összesen több mint 1000 milliárd forint vándorolt ki külföldi betétekbe.

Az orosz-ukrán háború kitörése miatt többen megrémültek egy lehetséges forintárfolyam összeomlásától, a befektetők ekkor több mint 360 milliárd forintot vittek külföldi bankokba három negyedév alatt. Ezt a pénzt azóta sem hozták vissza, sőt növelték az állományaikat, így 2023 őszére a bankbetéteken belül a külföldi betétek állománya 12 százalék fölé kúszott.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...