Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

- Advertisement -

Minden bizonnyal még többen lesznek a kecskeméti polgármesterjelöltek, de nyilvánosan eddig a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelentette be jelöltjét. Ma vette hivatalosan is kezdetét az ajánlásgyűjtés a helyi önkormányzati, az európai parlamenti és a nemzetiségi önkormányzati választásokra. Ahhoz, hogy valaki Kecskeméten polgármesterjelölt lehessen, legalább 500 érvényes ajánlás szükséges.

A Fidesz-KDNP maradt az eddig bevált receptjénél 

A Fidesz-KDNP nem változtatott, 2014-et és 2019-et követően harmadszor is Szemereyné Pataki Klaudiát, a jelenlegi polgármestert indítja. Szemereyné Zombor Gábortól vette át a polgármesteri széket 2014-től, előtte alpolgármester, a város gazdasági ügyeiért és a nagyberuházások koordinálásáért felelt, és a 3. számú egyéni választókerület  képviselője volt. 2013-ban néhány hónapig parlamenti képviselő, Matolcsy György mandátumát töltötte be. A Zombor székéért folyó, Fideszen belül zajló küzdelemben Szemereyné kerekedett felül – ekkor került ki a belső körből Vörösmarty Attila is, aki 2010-től vezette a kormánypárti frakciót.

A Modern Városok Program keretében még 2016-ban járt Orbán Viktor Kecskeméten, amikor 100 milliárdos nagyságrendű fejlesztést ígért a városnak. Többek között azt, hogy egy polgári célokat szolgáló leszállópályát építenek a repülőtéren, és azt is, hogy az 52-es bekötő utat négysávossá teszik. Utóbbinak a második ütemét, amely a Vízmű utcától az Auchanig tartó szakaszt érinti, tavaly nyáron a kormány leállíttatta, amiről itt írtunk a KecsUP-on. A kormányfő szerint a fideszes városvezető nagyon jól harcolt azért, hogy minél több pénzt kaphasson a kormánytól, „hogy eggyel több nulla szerepelhessen a tételek mögött” – számolt be a miniszterelnöki látogatásról a régi index.hu.

Hallani más véleményt is – helyi fideszesekkel történt háttérbeszélgetéseinkben – a kecskeméti városvezetés politikai lobbierejét hiányolják. A helyben megvalósuló, és növekvő nemzetközi autógyártás súlya ugyanis nem feltétlenül fordítható át a „politikacsinálásba”. Példaként sokan Szeged polgármesterét hozzák fel, aki 2002 óta az ellenzéki Botka László, és mégis itt valósul meg az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása, a BYD elektromosautógyár.

Mindenesetre a választási eredmények ismeretében a Fidesznek erős bástyája Kecskemét, hiszen 1998 óta vezetik a várost – egy rövid periódustól eltekintve, amikor a Malom-ügy miatt kettészakadt a Fidesz, és távozott a jobboldali frakcióból Szécsi Gábor polgármester és Jánosi István alpolgármester.

2019-ben három kihívója akadt Szemereyné Pataki Klaudiának a polgármesteri székért folyó politikai küzdelemben, de érdemben megszorongatni sem tudták, 50,2 százalékot szerzett. Az ellenzéki, ötpárti Szövetség a Hírös Városért Egyesület nevében indult Lejer Zoltán (37 %), a független dr. Hegedűs Gábor (8,5 %) és a Mi Hazánk-MIÉP-FKgP képviseletében Faragó Dániel (4,2%). Nagyon úgy tűnik, hogy ez nem szegi az indulók kedvét és 2024-ben többen sorakoznának fel a rajtvonalhoz, mint 2019-ben.

Régi és új jelöltek az ellenzéki oldalon

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület (és tagpártjai a DK, az MSZP és az LMP) már március végén megnevezte Király Józsefet polgármesterjelöltként, és bemutatták az egyéni indulóikat is, amiről részletesen itt írt a KecsUP. Nem új szerep ez Király József számára, 2010-ben egyszer már indult a polgármesteri székért. Az építész- és műemlékvédelmi szakmérnök jelenleg önkormányzati képviselő a belvárosi körzetben, emellett az MSZP helyi elnöke. A szocialista 2019 után újrázna a 8. választókörzetben, ahol heves csata várható, ami abból is látszik, hogy a Fidesz már elindította a közpénzből működtetett önkormányzati sajtón keresztül a Király ellenes negatív kampányát.

A kormánypárt azért is revansot venne, mert 2019-ben az ellenzék a 14 egyéni körzetből hatot elhozott, ami legjobban a Fideszt lepte meg. Király vezetésével a Szövetségnek nem csak ezért nem lesz könnyű dolga a következő hetekben, hanem azért is, mert az eddig ugyancsak az egyesület színeiben politizáló Jobbik-Konzervatívok, illetve a Momentum Mozgalom jelöltjei külön indulnak a júniusi választáson, és saját polgármesterjelöltet is állítanak – ezt információink szerint hamarosan nyilvánosan bejelentik.

A 2019-ben tető alá hozott, majd a 2024-ben felbomlott ötpárti együttműködésből lépett ki Dobos József képviselő is, aki még tavaly augusztusban bejelentette, nem csak anyapártját, az MSZP-t hagyta el, de a Szövetség frakciójából is kilépett. Az exszocialista nem polgármester szeretne lenni, de ő is azok közé a képviselők közé tartozik, akik újráznának a körzetükben, hiszen Dobos Józsefnek is sikerült legyőznie 2019-ben a Fidesz jelöltjét a hatos számú körzetben. Érdemes lesz figyelni majd az itt folyó politikai mérkőzést, ami várhatóan a Fidesz új jelöltje, Laczkó-Zsámboki Angéla és Dobos József között dől el, miközben Dobos 2019-es jelölőszervezete, a Szövetség is saját jelöltet állít.

A rutinos politikus nem bízza a véletlenre a mandátumát, azt saját listával is megtámogatná, és ezért megalakította a Civil Összefogás Városunkért Egyesületet. Hogy emelje a tétet, saját polgármesterjelöltet is állítanának dr. Klinger Ádám András személyében. A jogász végzettségű, és a versenylovak tenyésztésében szakavatott jelöltet információink alapján napokon belül be is jelentik, akinek a közösségi oldala, ha minimális információval is, de már elérhető.

A Mi Hazánk kecskeméti szervezete, 2019 után 2024-ben is indít polgármesterjelöltet. Most nem Faragó Dánielt, hanem az egykori jobbikos Hódi Zsuzsannát, aki a hetényegyházi kettes számú választókerületben egyéniben is megmérkőzik, nemcsak Papp Zoltán fideszes képviselővel, hanem Süli Csontos Ottóval is, aki 2014 és 2019 között jobbikosként foglalt helyet a közgyűlésben – és most függetlenként jelöltetné magát, amihez fel is vette a szükséges ajánlóíveket. Ismerik egymást, hiszen Hódi Zsuzsanna a Jobbik Kecskemét alapszervezetének elnöke volt, míg 2014-ben, néhány hónappal az önkormányzati választás előtt ki nem lépett a pártból. Érdekesség még, hogy Hódi Zsuzsanna a volt polgármesterrel, Zombor Gáborral került vitába, aminek az volt a lényege, hogy a jobbikosok állítása szerint a fideszes városvezetés megakadályozta a Bálint Napi Hagyományőrző Kézműves Vásárjuk megtartását, írta nyílt levelében.

Új pártot a szintén a Jobbikból kilépett Toroczkai László vezette közösségben talált Hódi, akit néhány napja mutattak be a párt kecskeméti fórumán. A Mi Hazánk politikai programjáról azt írta: Mi nem lépünk koalícióra senkivel, mi képesek vagyunk arra, hogy egyedül, a saját tagságunkból, kecskeméti lakosokból állítjuk fel a polgármester és képviselőjelöltjeinket.Hozzátette azt is:A baloldali vezetés már bizonyított, a fideszes nem különben.

Nem esett még szó a Kétfarkú Kutya Pártról, ami nagy talány Kecskeméten. Korábban azt írtuk: annyi bizonyos, ha egyáltalán indulnak az önkormányzati választáson, nem fognak közösködni más pártokkal. (Frissítés: az MKKP felvette és a mai nappal elkezdte az ajánlások gyűjtését.) Az ajánlásgyűjtés ideje alatt keresni fogjuk a párt jelöltjeit – ahogy minden más kecskeméti szervezetet is -, hogy adjanak hírt magukról, és azt is nyomon követjük, várható-e önálló MKKP-és polgármesterjelölt.

Egy jelölt már biztosan nem indul, dr. Hegedűs Gábor, akivel még februárban készítettünk interjút, de terveivel ellentétben egészségügyi okok miatt néhány hete vissza kellett lépnie.

Kövessék a KecsUP-on a kecskeméti választás eseményeiről szóló cikkeinket! A következő napokban hírt adunk két új politikai szervezet bejelentkezéséről és interjúkkal is készülünk oldalunkon. Minden polgármesterjelöltettel, akik sikerrel veszik a szükséges félezer aláírás összegyűjtését, személyes interjút tervezünk készíteni, kormánypártival és ellenzékivel egyaránt, ahogy több egyéni képviselőjelöltet is megszólaltatunk június 9-ig.

- Advertisement -
Exit mobile version