Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

- Advertisement -

A kormány két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi kórházi adósságot rendez, az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot júniusban utalhat az egészségügyi intézmények számláira – értesült a Népszava.

Az adósok szigorú megkötésekkel fizethetnek, ami azt jelenti, hogy az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni. Így az orvosieszköz-szállítók, és a gyógyszercégek megint hátrébb kerülhetnek a sorban. Ugyanakkor a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek oka az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok voltak.

Március végén az egészségügyi intézmények tartozása csaknem 110 milliárd forint volt. 2023-ban még átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már viszont havi 20 milliárddal.

Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke szerint a kórházi adósságok kezelése különösen nagy terhet jelent a gyógyszer-beszállítóknak. Tavaly év végén már csaknem 30 milliárd forintnyi gyógyszer árával tartoztak a kórházak a nagykereskedőknek. Ebből csak a lejárt tartozás mintegy 10-13 milliárd forint volt.

A szakember hozzátette, hogy a tavaly év végi adósságkonszolidáció érdemben nem csökkentette ezt a tartozást. Az idei év elején pedig nagy ütemben tovább növekedett az elmaradás. Szerinte javíthatná a gyógyszerellátást, ha különböző szektorok – kormányzat, ellátók, beszállítók – együttműködnének.

Feller a gyógyszerhiányok kapcsán elmondta, hogy az elmúlt 12 hónapban 247 készítmény került fel a hiánycikkek listájára. Ha a hiány több országra is kiterjed, meglehetős kihívást jelent a beszerzés. A nehézségek ellenére Magyarországon a hiányok 33 százaléka kevesebb mint egy hónap alatt megoldódott. Ha az orvosok és a gyógyszerészek időben és egyértelmű tájékoztatást kaphatnának arról, mi a hiánycikk, azt mivel lehet helyettesíteni, és mire állítsák át a betegeket, akkor az megkönnyítené a gyógyszerhiányok megoldását, és megelőzhetőek lennének az extra felvásárlások – mondta a szakember.

Ha előáll egy hiány, a nagykereskedők alternatív beszerzési forrásokat keresnek, ezek a lehetőségek azonban jellemzően mindig drágábbak. A gyógyszereket alapesetben mindig a gyártótól vagy annak valamelyik képviselőjétől szerzik be a nagykereskedők, ám a hiányhelyzetben rászorulhatnak arra, hogy viszonteladótól vásároljanak.

- Advertisement -
Exit mobile version