A szuverenitás volt a témája a kecskeméti Jókai Szalon összejövetelének

- Advertisement -

Április utolsó csütörtökén ismét remek hangulatú és tartalmas összejövetel helye volt a kecskeméti Jókai Szalon. Béli Gábor, a pécsi egyetem jogtörténet tanszékének nyugalmazott tanszékvezetője és Maczonkai Mihály docens, jogszociológus (szintén PTE) gondolatébresztő és vitára sarkalló előadásaikban a szuverenitás fogalmáról, történeti összefüggéseiről, a szuverenitás koronként változó megnyilvánulási formáiról, tartalmáról, ellentmondásairól beszéltek.

A szervezők nagy örömére Kecskemét jogásztársadalmának több kiválósága megtisztelte az alkalmat. A Szalon szándéka, hogy a jogtörténetet érintő kérdésekről – a tudományterület legkiválóbbjainak közreműködésével – a jövőben is tartanak előadást.

A kecskeméti Jókai Szalon

A KecsUP olvasói előtt nem ismeretlen a Jókai Szalon. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt készítettünk interjút Farkas Zoltán és Fazekas Péter szervezőkkel, akik meséltek az interaktív alkalmaikról, a meghívott vendégeikről, és arról, mitől különleges hely a szalonjuk. Időben hosszú hagyománya van a szalonoknak a magyar kultúrában. Egyik jellemzőjük, hogy nem nyilvánosak, de nyitottak, ahová az érdeklődő érdeklődője jön, és akiket meghívnak. A Jókai Szalon közösségének a gondolkodását a szervezői következőképpen jellemezték:

Mi, itt a Jókai Szalonban elfogadjuk a tudást, a szakembert, a tudományt, a racionális magyarázatokat, mert számunkra fontos megérteni azt, hogy a dolgok hogyan működnek, mi miért történik.”

Lesz még szó a szuverenitásról a KecsUP-on

Sokszor hallani ma a politikusoktól a szuverenitás kifejezést, de vajon mit jelent ez a fogalom, amivel kapcsolatban olyan érzésünk támad, hogy ezt is, mint olyan sok más szót – például nemzet, polgár, szabadság – a politika elsajátítaná azoktól, akiket megilletne?

Hogy kinek mi a véleménye, és egyáltalán mit takar a mai szuverenitásunk, erről fogunk cikksorozatban vitázni a KecsUP-on. Az első írást a szuverenitásról Dr. Maczonkai Mihály jegyzi, amit hamarosan közzé teszünk.

Ha Olvasóink is elmondanák a véleményüket a szuverenitásról, várjuk az írásaikat a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

 

- Advertisement -
Exit mobile version