fbpx

FRISS HÍREK

Felmérés: nem érdekli a magyarokat a háború és nem kedvelik az ukránokat

- Advertisement -

Az Eurobarométer felmérése kissé árnyalja azt a képet, hogy a magyar társadalom kiemelkedően szolidáris lenne az ukrán háború áldozataival.

A 27 uniós tagállamban nálunk a legalacsonyabb az Ukrajnával szolidaritást vállalók aránya – derül ki az Eurobarométer által készített átfogó felmérésből. Az április 13-20 között összesen 26 066 ember megkérdezésével zajló közvélemény-kutatás azt vizsgálta, a 27 uniós tagállam lakói hogyan viszonyulnak az Ukrajnában zajló háboróhúz.

A kutatásból az derül ki, hogy

a magyarokat alig érdekli másokhoz képest a háború, és nem is szimpatizálunk a megtámadott Ukrajnával.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran követi az ukrajnai háborúról szóló híreket, a magyar válaszadóknak csak 30 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen, akár naponta többször is, ez a negyedik legalacsonyabb arány. A legkevésbé Szlovéniában, Franciaországban és Belgiumban érdeklődnek a háborúval kapcsolatos hírek iránt, a leginkább az olaszokat (58 százaléknyi rendszeres hírfogyasztó), a finneket, a három balti köztársaság lakóit, valamint a lengyeleket érdekli. (Utóbbi négy tagállamban 51-55 százaléknyian mondták, hogy folyamatosan követik a híreket.)

Azzal a megállapítással, hogy „szimpátiát érzek az ukránok iránt” a megkérdezett magyarok mindössze 34 százaléka értett egyet, ez a legalacsonyabb arány volt a 27 tagállam között. Utánunk a bolgárok következtek 39 százalékkal, majd a szlovákok 42-vel.

Hasonló cikkünk:  Különben dühbe jövünk - ultimátum az üzemanyag-forgalmazóknak és kereskedőknek

Az ellenkező előjelű válaszokban, vagyis a szimpátia teljes elutasításában a bolgár válaszadók szerepeltek az első helyen 10 százalékkal, őket a magyarok követték 8-cal, majd a ciprusiak, szlovákok, görögök egyaránt 6-6 százalékkal.

Azzal a megállapítással, hogy „Ukrajna az európai család része” szintén a magyarok értettek legkevésbé egyet, a megkérdezettek 16 százaléka, itt a negatív dobogó második fokára Ciprus (17 százalék) és Franciaország (19 százalék) fért még fel.

Az ukrán uniós tagságra vonatkozó kérdéssel ugyancsak utolsó voltunk: csak a megkérdezettek 15 százaléka támogatná, 18 százalék hevesen ellenzi. Utánunk a franciák következnek 20 százaléknyi támogatóval és 13 százaléknyi ellenzővel.

Érdekes ugyanakkor, hogy azzal az állítással, hogy „személyesen is aggódom a háború miatt” relatíve kevesen, 33 százaléknyian értettek egyet a magyar válaszadók közül.

Nálunk kevésbé aggódóak a hollandok, a szlovének, a belgák, a spanyolok, a franciák és a szlovákok, míg a többieket jobban aggasztja a háború, a leginkább a portugálokat (66 százalék) és érthető módon a három balti állam lakóit (Észtország: 56 százalék, Litvánia: 55 százalék, Lettország: 56 százalék).

A teljes kutatást az alábbi linken lehet elolvasni, míg az adatokat az alábbi PDF-fájlban lehet böngészni.

via azonnali.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...