Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

E-szavazás: örülnénk neki, de bizalmatlanok vagyunk vele szemben

- Advertisement -

A választópolgárok többsége örülne, ha szavazatát elektronikus formában is leadhatná, ám ez a magyarok választási hajlandóságán érdemben nem változtatna – ez a legfőbb megállapítása az E-Bojtár által készített nem reprezentatív felmérésnek. A több mint kétszáz fő bevonásával készített kutatásból kiderült továbbá az is, hogy az elektronikus szavazásnak leginkább a külföldről voksolók örülnének.

Magyarországon rendszerint nagyon alacsony a választási hajlandóság az európai parlamenti választásokon, aminek okát nem lehet tudni. Az E-bojtár mindenesetre arra vállalkozott, hogy felméri, egy esetleges elektronikus szavazás mennyiben növelné a választási hajlandóságot hazánkban. A kutatás emellett arra is kereste a választ, hogy egy esetleges elektronikus voksolás lehetősége mely demográfiai csoportok választási hajlandóságát növelné meg leginkább. A 2019. május 20-tól május 31-ig tartó felmérésben összesen 201 ember vett részt.

A választások és egyúttal a szavazás olyan demokratikus eszközt jelent, amely a legtöbb állampolgárt érinti. Nemzetközi szinten vannak már működő elektronikus voksolási rendszerek, így azt szerettük volna felmérni, hogy a magyar választók, hogyan viszonyulnának egy ilyen lehetőséghez

– mondta el a felmérésről Alter Róbert, elektronikus közigazgatási szakértő, az E-Bojtár tulajdonosa. Szerinte a közigazgatás területén az elektronikus eljárások bevezetése kiemelkedően fontos, hiszen azzal nem csupán a cégek, hanem az állampolgárok is nyernek. „Ezek az eszközök kényelmi és hatékonysági szempontokat is szolgálnak” – tette hozzá Alter Róbert.

Az E-Bojtár kutatása rávilágított, hogy a legtöbben bár szoktak szavazni, mindazonáltal örülnének, ha azt elektronikus formában is megtehetnék (129 fő). Őket követték azok, akik szoktak szavazni, de teljesen elégedettek a papíralapú szavazással (63 fő), és mindössze 7-en voltak azok, akik nem szoktak szavazni, viszont egy e-szavazás esetén szívesen voksolnának.

szavazas.png

Az elektronikus szavazás választási hajlandóságra gyakorolt hatásáról kiderült, hogy szinte egyenlő arányt képviselnek azok, akiknek a részvételi hajlandósága nagymértékben nőne (39,8 százalék), és akiknek mindegy, hogy milyen formában adják le szavazatukat (34,8 százalék). A választók csaknem ötöde válaszolta azt, hogy az e-szavazástól jobban megjönne a kedve (17,9 százalék), míg 15 százalékot képviseltek azok, akik az ilyen formában történő szavazás esetén inkább részt sem vennének a voksoláson.

A felmérés a lakóhely szerinti megoszlást tekintve csak minimális különbségeket mutatott, igaz a külföldön élők szavazási kedvét megnövelné az e-szavazás. A Magyarországon élők közül a városlakók lelkesednének leginkább az e-szavazás ötletéért, míg a legkevésbé a megyeszékhelyen élők örülnének a lehetőségnek.

lakhely.png

„Az eredmények alapján az látszik, hogy fontos területe lehet a magyar közigazgatásnak egy egyszerűsített elektronikus szavazási rendszer, ugyanakkor erős a bizalmatlanság iránta” – összegezte a felmérés eredményeit Alter Róbert. A szakember elmondta, az elektronikus szavazás rendszerére igaz, ahogyan minden hasonló informatikai változásra is, hogy a kommunikációs és képzési feladatok legalább olyan fontosak, mint a műszaki és informatikai edukáció. „Az E-bojtár is erre a területre koncentrál, hogy a Magyarországon működő cégek magabiztosan és hatékonyan tudják átvenni az állam által kialakított elektronikus folyamatokat, rendszereket a saját működésükbe” – ismertette.


- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version