fbpx
24.9 C
Kecskemét
2022. augusztus 11., csütörtök

FRISS HÍREK

Fizetőssé tenné a cégadatokat a kormány

Korlátozná a kormány az ingyenesen hozzáférhető cégadatok körét – vette észre a G7.hu a 2020-as költségvetésről szóló törvénytervezetben.

A javaslatban konkrétan úgy fogalmaznak:

újragondolja az állam biztosított bárki számára elérhető ingyenes céginformációt,

mivel “a gyakorlati tapasztalatok szerint az ingyenes céginformációt biztosító állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe”, egy későbbi utalás szerint valakik ezt “visszaélésszerűen” használják.

HA EBBEN A FORMÁBAN SZAVAZZÁK MEG A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNYT, A JÖVŐBEN NEM LESZ ELÉRHETŐ A TÁROLT ELEKTRONIKUS CÉGKIVONAT,

ehelyett “online valósidejű céginformáció biztosítására kerül sor”. Az ingyenes cégadatok körét később fogják tételesen meghatározni, de hogy mik tartoznak majd ide, azt egyelőre nem lehet tudni.

Vagyis a tervezet szerint az ingyenes adatokat is csak havonta meghatározott alkalommal lehet majd megnézni, ha a felhasználó előbb azonosítja magát (ilyesmi rendszer működik most például az ügyfélkapun keresztül kinyerhető földhivatali adatoknál). Hogy hányszor lesz lehetőség ingyen hozzáférni, és mennyit kell majd fizetni az ingyenes körön kívül eső cégadatok megismeréséért, azt később határozzák meg egy rendeletben.

Hasonló cikkünk:  Kecskemét külterületén is égett az erdő
Hasonló cikkünk:  A miniszterek után a képviselő államtitkárok is fizetésemelésnek örülhetnek

“A cégjegyzék adatai nyilvánosak, azonban elsődlegesen nem ingyenesen elérhető adatok, azok megismerésére – törvényben foglalt kivételekkel – ellenszolgáltatás mellett van lehetőség. Az ingyenes céginformáció az állam által biztosított olyan kedvezmény, amelyet korlátlanul nem lehet igénybe venni” – fejtegeti a törvényjavaslat.

A tervezet rendkívül problémás a transzparencia szempontjából, megnehezítheti például az újságírói munkát. Jelenleg a cégadatok korlátlanul hozzáférhetők a cégközlöny, az e-cégjegyzék és az e-beszámoló felületén, éppen a múlt hét végén volt a tavalyi céges beszámolók feltöltésének törvényi határideje. Kérdés az is, hogy ha ebben a formában fogadják el a költségvetést, mi lesz a jövője az ilyen típusú szolgáltatásnak.


Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...