Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Megdöbbentő felfedezés: pluszcsont nőhet a koponyára, ha túl sokat mobilozunk

- Advertisement -

Mintegy 1200 röntgenfelvételt vizsgáltak meg abban a kutatásban a szakemberek, melyből kiderült, a testünk igyekszik kompenzálni, hogy állandóan előrehajtjuk a fejünket.

Mostanra unalomig ismert közhely lett, hogy az okostelefonok használata gyökeresen változtatta meg az életünket: kihat a munkavégzésünkre, a bioritmusunkra, az étkezésünkre, a kommunikációnkra, és sok minden másra is. Egy ausztrál kutatócsoport szerint azonban ezeknél van egy sokkal fontosabb változás is, ami a testünkben megy végbe.

Az ausztrál Sunshine Coast Egyetem kutatói egy különös dologra lettek figyelmesek: a biomechanikai kutatás során azt tapasztalták, hogy az alanyok koponyájának hátsó részén egy apró, szarvszerű csontkinövés jelent meg – számolt be róla a The Washington Post. Ennek oka a szakemberek szerint az lehet, hogy a nyakat túl nagy terhelés éri akkor, amikor előredöntjük a fejünket – például azért, mert az okostelefon kijelzőjét nézzük. A szervezet ezt igyekszik kompenzálni, és hogy elossza a terhelést, egy apró csontkinövéssel igyekszik azt egyensúlyba billenteni.

A kutatók az ilyen kinövést a fiatal felnőtteknél észlelték a leggyakrabban, ami szerintünk az okos technológia használatával áll összefüggésben. A szakemberek szerint ez az első, kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy a különböző kütyük fizikailag is hatással vannak az életünkre.

A kutatási eredményt nagyjából egy évvel ezelőtt publikálták, a nyilvánosság viszont csak azután kezdte megismerni azt, hogy a BBC nemrég feldolgozta. David Shahar – aki nemrég doktorált a fent említett ausztrál egyetemen – szerint a képződmény egy súlyos alakváltozás jele lehet, ami krónikus fej-, nyak- és hátfájáshoz vezethet.

A kutatás nagyjából három évvel ezelőtt kezdődött, amikor 218, 18 és 30 év közötti páciensről készült röntgenfelvételen arra lettek figyelmesek, hogy az alanyok 41 százalékánál figyelhető meg csontkinövés a koponyán. Mindez a férfiak körében gyakoribb volt.

Ezt a kutatást aztán kibővítették, melyben 1200, 18 és 86 év közötti páciens röntgenfelvételeit vizsgálták meg. Ezek alapján azt tapasztalták, hogy a kor előrehaladtával a kinövés kevésbé figyelhető meg, vagyis nem igaz az, hogy a „pluszcsont” az időseknél jelenne meg elsőként.

Shahar szerint egy ilyen kinövés nem egyik napról a másikra jelenik meg, ami arra utalhat, hogy már egészen fiatal korban elkezdődött a fej helytelenül tartása.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version