fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Botrányosan rosszak a magyar fizetések EU-s viszonylatban

Bár jelentős mértékben emelkedtek a hazai bérek, európai összehasonlításban a hetedik legalacsonyabb fizetést kapják a magyar munkavállalók, ha a jövedelmeket kiigazítjuk az adott ország termékeinek és szolgáltatásainak áraival — írja a mfor.hu az Eurostat adatai alapján.

Emlékeztetnek: a Magyar Nemzeti Bank szerint Magyarországnak minimum az osztrák bérszínvonal 80 százalékát kellene elérni. Az Eurostat közlése szerint vásárlóerő-paritáson mérve a magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt, vagyis 47 százaléka az osztrák 28 888-nak.

Miközben 2017-ben még az ötödik legalacsonyabb volt a magyar nettó bér (8023 euró), tavaly az Európai Unió negyedik legalacsonyabb átlagfizetéséért (évi 8630 euróért) dolgozott egy alkalmazott Magyarországon. Kiemelik: egy év alatt Litvániának sikerült elénk kerülnie, a 2017-es 7897 eurós átlagos nettó bér majdnem 10 százalékkal 8661 euróra emelkedett. Noha a KSH adatai szerint Magyarországon tavaly 11 százalékkal emelkedett a nettó fizetés, az Eurostat adatai szerint a növekedés mindössze 7,5 százalékos volt. A differenciát a forint árfolyamának romlása eredményezte.

Hasonló cikkünk:  Orbán befogadja a szabadságra vágyó nyugat-európai embereket

Magyarorszáhnál kevesebbet csak három tagállamban keresnek a dolgozók: Lettországban (8508 euró), Romániában (5874 euró) és Bulgáriában (5512 eurót). A legmagasabb nettó fizetést az izlandiak vihetik haza, a magyarnál majdnem hatszor többet, 50 017 eurót, a második helyen Norvégia áll 45 076 euróval, a dobogó legalsó fokán pedig 2017-hez hasonlóan Luxemburg szerepel 41 943 euróval.

Hasonló cikkünk:  Házhoz repült a honvédségi gép

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...