Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Ha sokáig akar élni, ne igyon dobozos üdítőt

- Advertisement -

Statisztikailag nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőitalokat, figyelmeztet a WHO rákkutató intézete – írja a Guardian. Az International Agency for Research on Cancer munkatársai 16 éven követtek figyelemmel 450 ezer alanyt, és arra jutottak, hogy – figyelembe véve az egyéb egészségügyi kockázatokat is – azok, akik napi 2 pohár (250 ml) vagy több üdítőt fogyasztottak, 17 százalékkal nagyobb eséllyel haltak korai halált.

A CUKROS ÉS A CUKORMENTES ÜDÍTŐK FOGYASZTÁSA EGYARÁNT ÁRTALMASNAK BIZONYULT.

Míg az édesítőszerrel édesített üdítők fogyasztóinál a keringési zavarok voltak a gyakoribbak, addig a cukros italok az emésztőrendszeri megbetegedésekkel hozhatóak összefüggésbe. De az üdítőitalok fogyasztása általában véve is növeli a Parkinson-kór kialakulásának esélyét, ellenben ebben a konkrét kutatásban a rák és az Alzheimer-kórral nem találtak összefüggést.

Hozzá kell tenni azt is, hogy a hasonló kutatások csak megfigyelésnek számítanak, nem jelentenek közvetlen ok-okozati összefüggést az üdítőfogyasztás és a korai halál között, lehetséges, hogy egy konkrét termékcsalád, vagy összetevő volt a felelős a halálesetekért.

Ennek ellenére Dr. Mathilde Touvier, a francia egészségügyi kutatóközpont munkatársa kiállt a kutatás mellett, és szorgalmazta, hogy a világ egészségügyi szervei lépjenek fel az üdítőfogyasztás ellen. És nem ez az első tanulmány, amely arra jutott: nem biztos, hogy szerencsés üdítővel tömni magunkat. Francia kutatók egy 100 ezer felnőtten elvégzett kutatásban arra jutottak, hogy statisztikailag összefüggés mutatható ki a rák és a cukrozott üdítők, gyümölcslevek fogyasztása között. Napi 100 ml cukros ital 18 százalékkal növelheti a rák kialakulásának esélyét.

De mit igyunk, ha sem szomjasak, sem rákosak nem szeretnénk lenni? A kutatók ebben a kérdésben többé-kevésbé mind egyetértenek: SIMA VIZET.

Index

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version